online időpontfoglalás
Telefon

blog

Ízületi betegségek világnapja

Az ízületi gyulladások (artritiszek) világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek. 1996 óta minden évben október 12-én ünneplik az ízületi betegségek világnapját, melynek fő célkitűzése felhívni a figyelmet a csontokat, izmokat és ízületeket érintő betegségek fontosságára, veszélyeire.

Reumatoid arthritis

Az ízületi betegségek meghatározás sokféle, különböző súlyosságú betegségeket foglal magába, közülük az egyik legsúlyosabb a reumatoid arthritis. A reumatoid arthritis (idült sokízületi gyulladás) egy krónikus autoimmun betegség, a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája. A megbetegedés során maga az immunrendszer fordul a szervezet ellen és okoz óriási ízületi károsodást, fájdalmakat, hosszabb távon és kezelés nélkül pedig mozgáskorlátozottságot.

Tünetei

  • ízületi fájdalom
  • ízületi duzzanat
  • reggeli kézmerevség
  • mozgásbeszűkülés
  • ízületi deformitás

A betegség elsősorban a kéz- és láb kisízületeit, a csuklót és a bokát, illetve a térdet károsítja. Kezdetben gyakori a reggeli kézmerevség, mely akár egy órán keresztül is tarthat, később minden ízület érintett lehet. Legtipikusabb tünete az ujjak deformáltsága. Ritkán az ízületi érintettségen túl egyéb szervekben is elváltozás alakulhat ki pl. tüdő, szem, de a szív- és érrendszer is érintett lehet.

 

 

Kialakulása

A reumatoid arthritis kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, és jellemzően 20-50 éves korban alakul ki. Ettől függetlenül fiatalabbaknál és 50 év felett is előfordulhat. Kialakulásának pontos oka nem ismert, több környezeti és életmódbeli tényező egymásra hatása és genetikai hajlam is okozhatja.

Nagyon sokféleképp jelentkezhet, a lassú kialakulástól a hirtelen megjelenésig, amelyet akár órákig tartó, erős fájdalom kísérhet. A panaszok sokszor maguktól elmúlnak, majd ismétlődnek és olyan tünetet is okozhat, amely látszólag nem kapcsolódik a betegséghez, pl. kiütések, szívproblémák, ezért nagyon fontos, hogy időben forduljunk orvoshoz, megelőzve a súlyos ízületi károsodás kialakulását.

Kezelés

Az ízületi károsodást nem lehet visszafordítani, de az állapotromlás lassítható a megfelelő terápia alkalmazásával. A kezelés célja a gyulladásos folyamatok megszüntetése, ezáltal a későbbi szövődmények és mozgáskorlátozottság megelőzése. Megfelelő kezelés hiányában a kór nemcsak a porcot, de magát a csontot is károsíthatja. Idővel a porc elvesztése a csontok közötti ízületi felület csökkenéséhez vezethet. Így az ízületek kilazulhatnak, instabilakká, fájdalmassá válhatnak és elveszíthetik mozgékonyságukat, deformálódhatnak. A betegség pontos diagnosztizálásában reumatológus szakorvos segíthet.

Reumatológiai szakrendelésünkről ide kattintva tájékozódhat.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (1920)