online időpontfoglalás

blog

5 hasznos tanács a nyári sportoláshoz

EGYÉBEGYÉB 2022.06.24 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Sokan a nyári melegben sem hűsölnek otthon, hanem folytatják a megszokott edzéseiket, vagy éppen ekkor kezdik el a testmozgást, gyors eredményt várva, de figyelmen kívül hagyják a környezeti változásokat. Ez nagy hiba, ugyanis szervezetünket fokozatosan hozzá kell szoktatni a megváltozott időjáráshoz. A következőkben 5 hasznos tippel szeretnénk hozzájárulni a biztonságos nyári edzésekhez.

1. Nyáron ne várjunk magunktól csúcsteljesítményt

A megszokott edzésprogramunk 26 fok felett és magas páratartalomban több energiát igényel és hamarabb elfáradunk. A szervezetünket megviseli a magas hőmérséklet és még légkondicionált edzőteremben is csökkenhet teljesítőképességünk, ezért ne ostorozzuk magunkat, ha az edzést nem érezzük kellően hatékonynak ebben az időszakban.

 

2. Figyeljünk a fokozatosságra

Az edzés előtti bemelegítésre fektessünk nagy hangsúlyt, fokozatosan készítsük fel izmainkat és vérkeringésünket az edzésre. A melegben egyébként is megemelkedik a pulzusszám, ezért érdemes a mozgás intenzitását és időtartamát csökkenteni. Az edzést nyújtással zárjuk, hogy szervezetünkben visszaálljon a normális vérkeringés.

 

3. Időzítsük az edzést a nap hűvös óráira

Az edzést időzítsük a reggeli vagy esti hűvös órákra. Az aszfalttal borított közterek helyett érdemes árnyékos, fás területet választani a sportoláshoz. Bőrünk fényvédelme az edzés alatt szintén nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon. Használjunk bőrünk típusának megfelelő naptejet, szemünket védjük napszemüveggel, fejünket pedig sapkával/kalappal.

 

4. Ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról

A nyári melegben akár kétszeresére is nőhet a folyadékigényünk, így a folyadékpótlás edzés alatt rendkívül fontos. A legmegfelelőbb frissítő ilyenkor az izotóniás ital, ami a folyadékpótlás mellett a sókat is segít visszapótolni, azonban ha erre nincs lehetőség, a szénsavmentes ásványvíz is megfelelő választás. Edzés közben kerülendők a szénsavas italok, a koffein tartalmú italok, az energiaitalok és az alkoholos italok.

 

5. Legyünk tisztában a kiszáradás jeleivel

A kiszáradás első jelei a gyengeség, szédülés, émelygés, hányinger, erős szívdobogásérzés. Ezen tünetek bármelyikét tapasztalva azonnal hagyjuk abba az edzést, keressünk egy hűvös helyet, ahol megpihenhetünk, kérjünk segítséget és igyunk vizet, vizesruhával hűtsük testünket. Ha pár percen belül nem javul az állapotunk, hívjunk orvost. A kiszáradás hosszabb távú jelei a szomjúságérzet, a szokásosnál ritkább, kis mennyiségű, sötétsárga színű vizelet, karikás szemek, petyhüdtebb bőr, fáradtság. A problémát azonnal kezelni kell, hiszen súlyos következményekkel is járhat, izomgörcsöket, eszméletvesztést, keringésösszeomlást okozhat.

 

Ha figyelünk ezekre a lépésekre, nyáron sem kell lemondani a mozgás öröméről! 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)