online időpontfoglalás

blog

A betegség, ami a férfiakat gyakrabban érinti

Az aranyér nagyon gyakran előforduló betegség, ami a felnőtt lakosság 50%-át érinti, de mégsem beszélük róla eleget. Mostani cikkünkben írunk a kialakulás okairól, kockázatokról, megelőzésről és arról, hogy mikor kell szakemberhez fordulni. Az aranyér mindkét nemnél gyakran előforduló probléma, ám a férfiak veszélyeztetettebbek és statisztikák szerint sokkal később fordulnak szakorvoshoz, így lényegesen tovább küzdenek a kellemetlen tünetekkel.

Mi is az aranyér?

 

A végbélnyílás közelében, a nyálkahártya alatt található visszérfonatot nevezzük aranyérnek, vagyis mindenki rendelkezik vele. Aranyér betegségről onnantól beszélünk, ha ez a visszér kitágul, csomók jelennek meg.
Két fajtáját különböztetjük meg, a belső és a külső aranyeret. A külső aranyér a végbélnyíláson kívül helyezkedik el, kitapintható, kellemetlen kitüremkedő csomó, ami akár súlyos fájdalommal és vérzéssel is együtt jár.
A belső aranyér a végbélben található meg, általában csak nyomás hatására, székeléskor látszik, de kellemetlen tünetek ugyanúgy kísérhetik.

Az aranyeret négy stádiumba soroljuk:

 • Mérsékelten megnagyobbodott, vérzékeny aranyér, kifordulás nélkül, ami sem tünetet, sem panaszt nem okoz
 • Székeléskor kiforduló, de spontán visszaforduló, ami kellemetlen érzést, akár vérzést is okozhat
 • Nehezen visszahúzódó csomók, amik fájdalmasak és véreznek
 • Kifordult állapotban maradó aranyérTünetei

 

Általában az első tünet székeléskor a WC papíron megjelenő apró vérfoltok, pecsételés, amit még nem kísért fájdalom. Kifejezetten gyakori a végbélnyílás környékén jelentkező viszkető, feszítő érzés. Előrehaladottabb állapotban fájdalom, ülési nehézség, illetve súlyosabb esetben akár a székelés is akadályozottá válik. Kezeletlen aranyér kifordulhat, sőt ki is záródhat, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel, így érdemes korai szakaszban szakembert felkeresni.

 • Csomó, vagy duzzanat tapintása a végbél környékén.
 • Pecsételő vérzés székeléskor. A friss élénk piros vér a WC kagylóba csöppenve vagy a WC papíron jelenik meg. A vérzéshez gyakran nem társul fájdalom.
 • Viszketés a végbélnyílás körül, ami igen erős is lehet.
 • Váladékozás, ami általában színtelen.
 • A megduzzadt nyálkahártya akadályozhatja az ürítést, így székelési nehezítettség, szorulás léphet fel.
 • Fájdalom, amelynek jellege lehet tompa vagy nyilalló. A fájdalom erőssége lehet alig érezhető vagy erős is.
 • Előesés, vagyis a végbél utolsó szakaszának kifordulása. A kifordult aranyeres csomók stádiumtól függően maguktól visszahúzódnak, kézzel visszanyomhatóak vagy kívül rekednek.

 

Apáknál gyakoribb az aranyér

 

A várandósság egyik gyakori velejárója lehet az aranyér duzzanat megjelenése, mégis a férfiak körében gyakoribb ez a probléma. Hogy lehet ez? A nehéz súlyok emelése, a fizikai munka jellemzőbb a férfiak körében, így nem véletlen, hogy nagyobb eséllyel lesz aranyér problémájuk. Sajnos az  ülőmunka is aranyerességhez vezethet, valamint sok hobbi szintén rizikó faktor. Az élsportolók között akár már fiatalon találkozunk ezzel a fájdalmas, kellemetlen problémával. Rizikósport csoportjába tartozik a kajak, a kenu, vagy a biciklizés, ugyanis sokszor a hosszabb ideig kemény felületen való ülés váltja ki a visszértágulatot.

Elsőre meglepően hangzik, de az „apák bajának” is szokták nevezni az aranyeret, mert több kockázati tényező is jellemző az életvitelükre. A gyermek születése megváltoztatja a család életét, az alvás mennyisége csökken, hiszen igyekeznek az apukák a gyermek körül adódó feladatokból kivenni a részüket. Legtöbbször a kialvatlanságot magasabb kalória bevitellel kompenzálják, így „apuka test”, plusz súly, pocak alakul ki, ami több betegség kialakulásánál kockázati tényező és bizony az aranyér az egyik.


Az apukák szabad ideje csökken, sokan a WC magányában próbálnak lopott percekhez jutni, itt olvasnak, szusszannak. Ez a szokás aztán rutinná válik és bizony veszélyeztetetté teszi őket az aranyérrel szemben, hiszen a WC deszkán ücsörögve több vér áramlik a végbél környékére, az erek kitágulnak, gyulladás léphet fel.

 

Hogyan előzzük meg az aranyeret?

 

Rostban gazdag étrend, megfelelő mennyiségű folyadék bevitellel, akár teljesen elkerülhetjük az aranyeret, hiszen sokszor a szorulás váltja ki. Heti rendszerességgel javasolt mozogni, legyen ez egy nagy séta, futás, vagy egy kis foci, hiszen az emberi testnek szüksége van a fizikai aktivitásra. Az ülő életmód nagyon lecsökkentette a mozgást, így ezt tudatosan kell beépíteni az életünkbe.

 

 Mikor kell orvoshoz fordulni?

 

Az aranyér nem múlik el kezelés nélkül soha, lehetnek tünetmentes periódusok, de fontos az életmódváltás és a kezelés. Jellemzően a betegek a tünetek rosszabbodásakor keresik fel a szakorvost, amikor már a fájdalom erős és a vérzés rendszeres. A kezdődő aranyeres panaszokat, amit a viszketés, végbéltájék feszülő érzése, vébbél könyéke nehéz tisztántartása, váladékozás, pecsételő vérzés jelez, könnyen kezelni lehet krémekkel, kúpokkal, tablettákkal. Önvizsgálat során kitapintható csomót találunk, akkor ne halogassuk az orvos felkeresését, hiszen minél korábbi fázisban kezdődik meg a kezelés, annál nagyobb eséllyel kerülhetjük el a műtéti beavatkozást. Az aranyér valamennyi stádiuma eredményesen kezelhető. 

Időpontfogalalás a 06 42 512 222 telefonszámon. 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6342)