online időpontfoglalás

blog

A COVID-19 fertőzés hosszútávú szövődményei

Hazánkban is egyre több ember esik át a COVID-19 fertőzésen, legtöbben „enyhe” vagy „mérsékelt” tünetekkel. Sok kérdést kapunk pácienseiktől a betegség lefolyása utáni teendőkről, milyen vizsgálatokkal lehet a szövődményeket kizárni, felderíteni. Ebben a cikkben a jelenleg elérhető ismereteket gyűjtöttük össze ezzel kapcsolatban.

 

2019. novembere óta (amikor a kínai Wuhan tartományban a tömeges koronavírus fertőzések megkezdődtek) már több, mint 30 millió megbetegedést regisztráltak világszerte. Sok esetben, főként a fiatal és alapvetően egészséges népességben a betegség lefolyása enyhe vagy mérsékelt tünetekkel jár.

 

A 30-45 éves csoportban a betegek 34%-a szorult kórházi kezelésre (Egyesült Államokból származó adat), közülük 6 betegből egy szorult intenzív osztályos kezelésre.

A legkorábbi betegek után követése is még kevesebb, mint féléve zajlik, így a hosszútávú szövődményekkel kapcsolatban még csak most kezd összegyűlni elegendő mennyiségű adat.

 

Súlyos lefolyás, intenzív terápiás kezelést, lélegeztetést követően sok esetben tapasztalható tartós tüdőszövet károsodás, szívelégtelenség, veseelégtelenség, vagy hosszútávú idegrendszeri szövődmények. Ezen betegek hosszútávú rehabilitációja nagy feladat mind a beteg és családja, mind az egészségügy számára.

 

Jelenlegi bejegyzésben nem ezekről a betegekről lesz szó. Hosszú távú szövődmények megjelenését jelentették ugyanis olyan betegekben is akik „enyhe” vagy „mérsékelt” tünetekkel állták ki a betegséget.

Légzőszervi szövődmények

 

A vírus (akárcsak az influenza esetén) a légzőszervi sejteket közvetlenül fertőzi meg, azok pusztulását okozva, azonban ezen sejtek pótlódnak. A problémát az immunrendszer túlzott aktiválódása jelenti, mely miatt a tüdőszövet károsodik. Ebben az esetben tüdőszövet nem képes regenerációra, így a roncsolt szöveteket hegszövet pótolja, mely miatt a légzési funkciók tartósan károsodhatnak. A betegség átvészelését követően még akár hónapokig észlelhető csökkent terhelhetőség, légszomj, mellkasi nyomó fájdalom. Allergiás vagy krónikus légzőszervi betegeknél aszthma-szerű tünetek erősödhetnek, vagy jelenhetnek meg. A légzőszervi komplikációk felderítésében légzésfunkciós vizsgálat és a vér oxigéntelítettségének vizsgálata (pulzoximetria) segíthet.

 

Szív-érrendszeri szövődmények

 

A vírus egy olyan fehérjén keresztül fertőzi meg a sejteket, melyek a vérnyomás szabályozásában és a szívizomzat védelmében is szerepet játszik. Az ereket bélelő réteg sejtjeiben kimeríti ezeket a fehérjéket, így érfal- és szívizom károsodást tud létrehozni, mely a szív hegszövetes átépüléséhez vezethet. Emellett közvetlenül a szívizom sejteket is meg tudja fertőzni, vírusos szívizom gyulladást idézve elő. Kardiológiai szövődményre utalhat a csökkent terhelhetőség, mellkasi fájdalom, légszomj, nyugalomban is szapora pulzusszám. Szívszövődmények vizsgálata EKG-val, szív ultrahang vizsgálattal, esetleg terheléses EKG vizsgálattal történhet.

 

Veseszövődmények

 

A koronavírusos betegek mintegy 30%-a (kínai adat) esetén lép fel veseérintettség a betegség során. Ennek két különböző oka lehet. Egyrészt a veseszövet sejtjeit (hasonlóan a légutakat bélelő sejtekhez) közvetlenül megfertőzi a vírus és pusztítja a túlzott immunválasz. Másfelől a vese erek károsodása figyelhető meg, mely a veseszövet oxigénhiányát idézi elő. Viszonylag enyhe lefolyású betegség esetén a veseérintettség alattomosan, tünetmentesen alakul ki. Diagnózisához a vér salakanyag szintjének vizsgálata, vizelet üledék és fehérje ürítés vizsgálata adhat támpontot.

 

Általános szövődmények

 

A betegség átvészelését követően a vírus a szervezetből eltűnik, ellene ellenanyagok képződnek. Az immunrendszer egyensúlya azonban a vírus eltűnését követően sem áll vissza. A tartósan aktiválódott immunsejtek úgynevezett krónikus fáradtság szindrómát hozhatnak létre, melynek lényege, hogy az emberi szervezet stressz tűrő képessége a folyamatos aktiválódás következtében kimerül. Izomfájdalom, kifejezett gyengeség, levertség, meglassult gondolkodás, koncentrációs zavarok, illetve a nem pihentető alvás képezik a legfőbb tüneteket. Jellemzően kizárásos diagnózis, azaz az összes hasonló tüneteket produkáló gyakori kórkép (pajzsmirigy betegség, vérszegénység stb) kizárását követően állítható fel.

 

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)