online időpontfoglalás

blog

„A leégés növeli a rosszindulatú bőrrák kockázatát” – Dr. Szondy Györgyi

Dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász főorvos a szon.hu-nak adott interjúban a fényvédelemről, valamint az egyre több embert érintő melanómáról beszélt.

Az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés következtében jelentősen megnőtt a napsütéses órák száma és extrém erős az UVA- és az UVB-sugárzás. Az UVA-sugarak a bőr idő előtti öregedéséért felelősek, az UVB-sugarak pedig a leégésért. Mindkettő növeli a bőrrák kockázatát.

Az interjú során a főorvos hangsúlyozta, hogy nincs biztonságos barnulás, hiszen önmagában a barnulási folyamat is a bőr egyfajta védelmi reakciója, ugyanis a külső hámréteg az ultraibolya fény hatására fokozza a pigmentsejtek festékanyagának a termelését, emiatt barnulunk le. Hozzátette, hogy a bőr nem felejt, a túlzott napozás az évek során összeadódik és az immunrendszer a sérüléseket nem tudja kijavítani és egy idő után „benyújtja a számlát”. Ezért fontos, hogy már gyermekkorban is figyeljünk a megfelelő fényvédelemre.

 

 

A hatékony fényvédő krémeknek ki kell szűrniük az UVA-, valamint az UVB-sugarakat egyaránt. Vannak fizikai és kémiai fényvédő krémek. A fizikai fényvédők olyanok, mintha egy pajzsot tartanának bőrünk és a napfény sugarai közé. Általában ez a fajta ajánlott a gyerekeknek, mert a vízben is rajtuk marad és hosszabb ideig véd. A kémiai fényvédők a bőrben felszívódva fejtik ki hatásukat. A dobozon szereplő SPF 50+ már egy olyan védettségi mértéket jelöl az UVB-sugárzás ellen, ami hatásos, és a világos bőrtípusra is megfelelő, ettől magasabb faktorszám nem szükséges – emelte ki a bőrgyógyász főorvos. A fényvédő krémek használata nemcsak strandoláskor ajánlott: bátran kenjük magunkra akkor is, amikor kertészkedünk, vagy csak leugrunk a boltba, hiszen tíz perc alatt is le lehet égni.

Dr. Szondy Györgyi hangsúlyozta azt is, hogy fontos évente eljárni szűrővizsgálatra, hiszen a bőrrák bizonyos típusai agresszív módon, gyorsan fejlődnek, hamar adnak áttétet más szervekbe. Kifejezetten ajánlott a rendszeres anyajegyvizsgálat azok számára, akiknek sok anyajegyük van, világos bőrű, és a családjában már előfordult bőrdaganat. A vizsgálat mindössze néhány percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes. A veszélyesnek tűnő anyajegyek műtéti beavatkozással pedig gyorsan eltávolíthatók.

 

A Dr. Szondy Györgyivel készült teljes interjú elolvasható és meghallgatható a szon.hu oldalon: https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2023/07/tiz-perc-eleg-a-leegeshez

 

Bőrgyógyászati szakrendelésünkről bővebb információt ide kattintva olvashat. 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)