online időpontfoglalás

blog

A leggyakoribb nyári gyermekbetegségek

GYERMEKGYÓGYÁSZATGYERMEKGYÓGYÁSZAT 2022.07.06 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

A nyár számtalan szórakozási lehetőséget kínál a gyermekek számára. Nagyokat kirándulhatnak, új dolgokat fedezhetnek fel, pancsolhatnak a medencében, játszhatnak a homokozóban, stb. A kánikula és egyes tevékenységek azonban számos betegség előidézője lehetnek.

Napszúrás

Napszúrás nem csak a strandon érheti a gyermekeket, hanem a játszótéren, vagy egy átlagos autóút során is, amikor az időjárás extrém melegre fordul. Ilyen időben a gyermekek mindig viseljenek sapkát és igyanak sok folyadékot. A napszúrás jelei a gyermekeknél nem észlelhetők azonnal, csak fokozatosan jelentkezik a bágyadtság, fejfájás, szédülés, hányás, magas láz, súlyos esetben eszméletvesztés. Ha a tünetek rövid időn belül nem javulnak, forduljon orvoshoz.

 

Gombás fertőzések

A nyilvános medencék, zuhanyzók és illemhelyiségek a gombás fertőzések melegágyai. A talp, a lábujjak, a hajlatok és az intim területek vannak a leginkább kitéve a fertőzéseknek. Medencézés után mindig töröljük szárazra a gyermeket, különös tekintettel a hajlatokra és a lábujjak között. Mindig viseljen papucsot és a vizes fürdőruhát cseréljük szárazra, hogy elkerüljük a felfázást. Már pici koruktól tudatosítsuk bennük, hogy nyilvános illemhelyen ne üljenek rá a WC-re és mindig mossanak kezet szappanos vízzel. A vizelet tartogatása szintén húgyúti megbetegedésekhez vezethet, ezért figyeljünk, hogy gyermekünk rendszeresen ürítse vizeletét és igyon sok folyadékot.

 

Fülgyulladás

Az egész napos medencézés gyakori velejárója a hallójárat-gyulladás. Tünete, ha a fül érintésekor vagy rágás közben fájdalmat érez a gyermek, emellett jelentkezhet fülfolyás, viszketés, hallásromlás. Súlyos esetben a hallójárat teljesen elzáródik, fül körüli pirosság észlelhető és láz is kialakulhat. Ebben az esetben mielőbb keressünk fel orvost. Ha gyermekünk szeret úszni, fürdőzés után megfelelőlen szárítsuk ki a hallójáratot, azonban ügyeljünk rá, hogy ne vigyük túlzásba a tisztítást. Jó módszer a hallójárat irányába, távolról való hajszárítózás alacsony hőmérsékleten, vagy a váltott lábon ugrálás. Úszás idejére füldugó használata javasolt, illetve úszás előtt/után speciális fülcsepp cseppentése ajánlott. Kerülendő a fül ujjal, zsebkendővel, fülpiszkálóval való tisztítása, mert így felsérthetjük a hallójárat bőrét, így könnyebben bejutnak a kórokozók, ami gyulladáshoz vezet.

 

Ételmérgezés

A kórokozók meleg és nedves környezetben gyorsabban szaporodnak, ilyenkor az is elég, ha a kényes ételeket elfelejtjük visszatenni a hűtőbe. Később ezeket elfogyasztva komoly megbetegedés érheti a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt. Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a hányás, hasmenés, gyomorfájás. A gyerekek fogékonyabbak a fertőzésre és rájuk nézve különösen veszélyes, mert a hányás és hasmenés miatt nagyon könnyen kiszáradhatnak és súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A szalmonella nyáron az egyik leggyakoribb fertőző betegség. A megbetegedést leginkább fertőzött élelmiszer fogyasztásával, tojással, illetve a nyers tojással készült élelmiszerekkel, vagy tejtermékekkel kaphatjuk el, de akár zöldségek, gyümölcsök is fertőzöttek lehetnek. Megelőzni elsősorban az alapvető higiénés szabályok betartásával lehet. Ha gyermekünk segít nekünk a főzésben, mindig figyelmeztessük az alapos kézmosásra és mindig tisztítsuk meg a munkafelületet főzés előtt, közben és után is.  

 

Rovarcsípés

Magyarországon számos rovar csípése okozhat allergiás reakciót. Tünete a csípés helyének kipirosodása, megduzzadása, a száj vagy szem bedagadása, lüktető fájdalom, a testszerte jelentkező viszketés és kiütések. Súlyosabb esetben hányinger, fulladásérzés, nehézlégzés, torokkaparás, légszomj, eszméletvesztés, szapora szívverés is előfordulhat, extrém esetben pedig életveszélyes állapothoz, anafilaxiás sokkhoz is vezethet az immunrendszer túlzott működése. Ha tudjuk, hogy gyermekünk allergiás valamely rovar csípésére, mindig legyen nálunk a szükséges gyógyszer, krém. Ha nem tudunk allergiáról, akkor is legyen nálunk fertőtlenítőszer, patikában kapható csípést enyhítő krém/gél/spray.

Ha sok időt töltünk a szabadban, a kullancsokra is fel kell készülnünk. Az általuk terjesztett agyvelőgyulladás hatásosan megelőzhető védőoltással. Azonban a csípésük által elkapható Lyme-kórra sajnos jelenleg nincs védőoltás, ezért nagyon fontos, hogy egy természetben töltött nap után alaposan vizsgáljuk át a gyermek testét és ha vérszívót találtunk, haladéktalanul távolítsuk el. Erre legmegfelelőbb eszköz a gyógyszertárban kapható kullancskiszedő csipesz, mely segítségével a kullancsot ragadjuk meg minél közelebb a bőrhöz és forgatás nélkül, egyenletes erővel, lassan húzzuk, míg ki nem jön.

 

Az F MEDICAL Magánklinikán széles körű, magas színvonalú gyermekgyógyászati ellátást biztosítunk a legkisebb pácienseink számára. Intézményünkben elismert, nagy tapasztalattal rendelkező, empatikus gyermekgyógyász orvosok tesznek meg mindent a gyermekek egészségének megőrzéséért.

Bővebb információért kattintson ide.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)