online időpontfoglalás

blog

A végbélrepedés gyakori proktológiai probléma

Dr. Oszicsánszky Mihály, az F Medical Magánklinika proktológus szakorvosa, sebésze a következő riportunkban egy gyakori proktológiai problémáról, a végbélrepedésről és annak kezelési lehetőségeiről beszél.

Gyakran aranyeres panaszokkal keresnek fel bennünket, de ezekről kiderül, hogy panaszaik hátterében tulajdonképpen más betegség áll. A diagnózis ilyenkor leggyakrabban analis fistula, azaz végbél repedés. A végbél repedés nem más, mint a végbél gyűrűben, az anális csatornában hosszirányban kialakuló, nem gyógyuló, vagy nehezen gyógyuló krónikus seb, fekély. Kialakulásában fontos tényező, illetve komoly szerepet játszik valamilyen székelési anomália, leggyakrabban ez székrekedés, kemény széklet, vagy épp ellenkezőleg hasmenés, gyakori székürítések, valamint a stessz és fizikai behatás.

Az erős, erősödő, szúró végbél fájdalom és a vérzéssel járó állapot hátterében gyakran fennálló tünet a végbél zárizomzat jelentős tónusfokozódása, görcsössége, feszülése. Ennek hatására gyakorlatilag mindegyik székürítést követően a krónikus seb felszakad, ennek hatására a végbél zárizomzat tónusa tovább fokozódik és ennek a területnek a vérellátása csökken, így nincs esélye magától begyógyulni. A repedés hosszútávú fennállása jelentős egészségkárosodást is okozhat, a végbélzáró izom funkciójának változásához, szűkületéhez, deformitásához vezethet.

 

Végbél repedés kezelése

 

A végbél repedés kezelésében három lépcsőt különítünk el.

  1. Konzervatív kezelés: ennek része a széklet rendezés, ami rost dús diétát, megfelelő mennyiségű folyadék bevitelt jelent, valamint helyileg speciális kenőcsök és kúpok használata, melyek a fent említett görcsös izomtónust csökkentik. Része lehet a kezelésnek speciális esetekben akár pszichoterápia, vagy záróizom torna.
  2. Injekciós kezelés: Botox kezelés lényege, hogy a belső zárizomban izoláltan kis mennyiségű botulinum toxint fecskendezünk, mely hatására a végbél záróizom tónusa szintén csökken, ez az állapot néhány héttől, akár két hónapig is fennállhat, ez alatt az idő alatt pedig a krónikus seb, fistula jó eséllyel meggyógyul.
  3. Operatív kezelés: Sebészeti kezelés, amire ritkán kerül sor szerencsére, az esetek kevesebb, mint 4-5%-ában fordulnak elő, hogy műtéti úton kell beavatkoznunk. Régóta fennálló végbélrepedéseknél fordul elő ez a terápia, aminek következtében már hegesedés, szűkület defomitás alakult ki és egyéb szövődmények is fennállnak.

Megfelelő egyéni, komplex, személyre szabott terápia alkalmazásával ez a betegség, tünetcsoport nagyon jó eredménnyel kezelhető.

 

Bővebb információért, időpontfoglalásért hívja a +36 42 512 222 számot.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)