online időpontfoglalás

blog

Április 29 – Az immunológia világnapja

IMMUNOLÓGIAIMMUNOLÓGIA 2023.04.29 F Medical Magánklinika

Április 29. az immunológia világnapja, melynek megtartását 2004-ben kezdeményezte az Európai Immunológiai Társaságok Szövetsége (EFIS).

Az immunológia világnap célja felhívni a lakosság figyelmét az immunrendszer egészséges működésének, valamint az immunrendszerrel kapcsolatos betegségek megelőzésének és kezelésének fontosságára.

 

Az immunrendszer

Az immunrendszer az emberi szervezet védekező rendszere, melynek feladata a különböző fertőzések és betegségek elleni védelem. Az immunrendszer a testben található sejtekből, molekulákból és szervekből áll, amelyek együttműködve biztosítják a szervezet ellenálló képességét.

Az immunrendszer betegségei, mint például az autoimmun betegségek vagy az immunhiányos állapot, nagy hatással lehetnek a test egészére és komoly problémákat okozhatnak, ha nem kezelik őket megfelelően. Magyarországon becslések szerint 40 ezer ember él immunhiánnyal, azonban többségük nincs is tisztában betegségével.

 

A védőoltások

A védőoltások célja, hogy az immunrendszerünknek "megtanítsák" azonosítani és leküzdeni a fertőző betegségeket okozó vírusokat vagy baktériumokat. A vakcináknak köszönhetően Európában már nem jelentenek fenyegetést különböző járványok, mint például a himlő, a mumpsz vagy a diftéria.

 

 

A védőoltások rendkívül fontosak az egyének és a közösségek egészségének megőrzése szempontjából, és a legtöbb fertőző betegség ellen hatékonyan védenek. A vakcinák hatékonyságának növelése érdekében az oltóanyagokat folyamatosan vizsgálják és fejlesztik.

Az immunrendszerünk egészségének megőrzése érdekében mi is sokat tehetünk. Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a kellő mennyiségű pihenés nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az immunrendszerünk hatékonyan tudjon védekezni a külső hatások ellen.

 

Az immunológiai szakrendelésünkről bővebben ide kattintva olvashat.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)