online időpontfoglalás

blog

Dietetikusunkat kérdezték a jövő fehérjeforrásairól

Nem mindennapi témában nyilatkozott intézményünk kiváló dietetikusa. A Tisza TV riportere kérte fel Kovács Norina dietetikusunkat és táplálkozási szakértőnket egy interjúra, ahol a jövő lehetséges fehérjeforrásairól, a rovarok fogyasztásáról kérdezték.

Kovács Norina hétről hétre szüntelen lendülettel segít a pácienseinek elérni a céljaikat. Empatikus hozzáállásával, a legfrissebb nemzetközi ajánlások ismeretével, modern konyhatechnológiák elsajátításával a helyes táplálkozás hiteles képviselője.

Örömmel mondta el szakmai véleményét egy érdekes új témával, a rovarok fogyasztásával kapcsolatban is. A teljes riport a tiszatv.hu oldalán tekinthető meg:

https://www.tiszatv.hu/lejatszo&file=MjMwMjIyaGV0cm9saGV0cmUuZjR2

 

A folyamatosan növekvő népesség miatt a közeljövőben meg fog növekedni az élelmiszer, állati eredetű élelmiszerek iránti igény is (hús, tej és tejtermékek, tojás). A hússzerű termékek iránti növekvő kereslet kielégítésére a hagyományos állattenyésztés ígéretes alternatívája a rovarok tenyésztése. A rovartenyésztés az állattenyésztéshez képest kevesebb erőforrást, például földet, vizet és gazdálkodást igényel, és mindkét gazdálkodási mód hasonló mennyiségű fehérjét termel.

 

Jelenleg hat érvényes „rovarengedély” van az EU-ban. Fagyasztott, szárított és por formában előállított, némelyik részben zsírtalanított por formában.

 • Közönséges lisztbogár
 • Keleti vándorsáska és lárvája
 • Házi tücsök
 • Alombogárlárvák

 

Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. A lisztbogár lárvát és az alombogár lárvát tartalmazó élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azon fogyasztóknál, akik ismerten allergiásak a rákfélékre és a puhatestűekre és az azokból készült termékekre, valamint az atkákra.

Számos fogyasztói tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a rovarok elrejtése a hagyományos élelmiszerekben növelheti az emberek hajlandóságát a rovaralapú ételek fogyasztására.

 

 

A világszerte oly népszerű és a lakosság által olyan széles körben elfogadott gabonaalapú élelmiszereket, mint a kenyér, pékáruk, tészta stb., a kutatók hordozóként használták fel különböző százalékos rovarliszt bejuttatására, hogy javítsák azok beltartalmi tulajdonságait. Jó lehet pl. teljes értékű lisztből készült kenyerek dúsításához (fehérje és rost), hiszen így javul a kenyér biológiai értéke (fehérjetartalma).

Magas fehérjetartalommal rendelkezik, ezen belül esszenciális aminosavakat tartalmaz, melyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek (leucin, fenilalanin, lizin, arginin, metionin, hisztidin, valin).

 

 

Emiatt egy alternatív fehérjeforrás lehet

 • Kiváló zsírsavösszetétele van (omega-3 és omega-6)
 • Élelmi rostokat, vitaminok és ásványi anyagokat tartalmaz
 • Egyes kutatások szerint antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van

 

A tücsök: 54% nyersfehérjét, 6,9% nyersrostot, 26,9% zsírt és 78,9% teljesen emészthető tápanyagot tartalmaz (Mg, Fe, Ca, K és Na, Cink, B12, B1, B2 vitamin kiváló forrás).

Azonban nem helyettesíti a hagyományos lisztet sütés és főzés közben, ezért búza- vagy tönkölyliszttel kell összekeverni. Ennek ellenére bármelyik kedvenc receptedhez használhatod. Tökéletes smoothie-ba, palacsintába, muffinba, kekszbe, banánkenyérbe, levesbe vagy pudingba.

 

A rovarokkal-, és azokból készült lisztekkel való dúsítás előnyei:

 • A rovartenyésztés kevesebb erőforrást, például földet, vizet és gazdálkodást igényel, és az állati gazdálkodáshoz hasonló mennyiségű fehérjét termel.
 • Egy fenntarthatóbb életmódot tarthatunk fogyasztásával (a közeljövőben lesz majd ennek nagy előnye)
 • Növelik az élelmiszerek beltartalmi tulajdonságait (fehérje-, rost-, ásványianyag-, és vitamintartalom)
 • Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz, mely hasznos lehet akkor, ha szeretnénk csökkenteni a húsfogyasztást
 • Zsírsavösszetétel előnyös, hiszen omega-3, és omega-6 zsírsavakat is tartalmaz
 • Tartalmaz ásványianyagokat és vitaminokat is (Mg, Fe, Ca, K és Na, Cink és B12, B1, B2 vitamin forrás)
 • Változatosan lehet felhasználni különféle ételek dúsításához, mint például kenyérhez, tésztához, palacsintatésztához, levesek és főzelékek habarásához, sütemények alapjához
 • Önmagában nem, de valamilyen liszthez (pl. teljes kiőrlésű vagy tönkölybúzaliszt) keverve felhasználható, így nem kell sokat használni belőle

 

 

 

A rovarokkal-, és azokból készült lisztekkel való dúsítás hátrányai:

 • Egyes ehető rovarok azoknál az egyéneknél, akik rákfélékre, a puhatestűekre és az azokból készült termékekre, valamint az atkákra allergiásak, azoknál ez az összetevő allergiás reakciót válthat ki (a termék címkéjén kötelezően fel kell tüntetni)
 • Sokan undorodnak a rovaroktól, és nehezebben fogadhatják őket úgy, mint élelmiszer vagy élelmiszer összetevő (emiatt érdemesebb lisztként felhasználni őket)
 • A termékek drágák (tücsökliszt 100 g – 2990 ft, fehérjés tücsöktészta 200 g – 1990 ft)

 

 

Dietetikai tanácsadásunkról ide kattintva olvashat.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)