online időpontfoglalás

blog

Életet mentett a Marso Tenisz Centrumba kihelyezett defibrillátor

EGYÉBEGYÉB 2022.04.04 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

2018. augusztusában a Marso Tenisz Centrummal együttműködve egy könnyen kezelhető, hordozható defibrillátort helyeztünk el a klubházba. A készülék kihelyezésekor elsősegély és újraélesztés oktatást tartottunk a tenisz centrum munkatársainak és a klubházat használó teniszezők részére.

Szerettük volna, hogy szükség esetén azonnal segítséget tudjon nyújtani bárki akár orvos jelenléte nélkül is.

Korábban sajnos megtörtént, hogy egy hirtelen rosszullét tragédiával végződött, ezért szerettük volna, ha a segítségnyújtás sikeressége nem a defibrillátor meglétén múlik. Az esetek 65-85%-ban kamrai szívritmuszavar áll a háttérben, amelyet a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége jellemez, és ez lehetetlenné teszi a szív normális mechanikai működését. Újraélesztésükre az egyetlen esélyt a szívműködést elektromos sokkal helyreállító defibrillátor jelenti.

Az automata defibrillátor használata egyszerű, nem igényel gyakorlatot vagy szakképesítést. A készülék hang- és képutasításokkal irányítja az újraélesztést végző személyt. Az EKG-ellenőrző algoritmus csak akkor engedi az elektromos sokk leadását, ha arra valóban szükség van, így a defibrillátor kockázatmentesen és gyorsan használható. A gyorsaság pedig a szó szoros értelmében életbevágóan fontos.A közelmúltig a biztonságon kívül más szerepe nem volt a készüléknek, viszont 2022. márciusában egy teniszmérkőzés közben az egyik játékos hirtelen infarktust kapott. Szerencsére a nyíregyházi lakosság által ismert rádiós, Balogh Béla és társa nem ijedtek meg a mozdulatlanul fekvő személytől és azonnal megkezdték az újraélesztést, mentőt hívtak és a defibrillátor is használatba került. Az újraélesztés sikeres volt, a férfi állapota stabilizálódott.

Facebook poszt (kattintson ide) 

Gratulálunk nekik a gyors és szakszerű segítségnyújtásért és a sikeres életmentésért!

Az infarktust kapott teniszjátékosnak gyors felépülést, jó egészséget és hosszú életet kívánunk!Szeretnénk hangsúlyozni, hogyha valaki rosszul van vagy elveszti az eszméletét, nem szabad figyelmen kívül hagyni vagy megijedni az állapotától, hanem azonnal mentőt kell hívni és követni a diszpécser utasításait a mentők érkezéséig.

Nézze meg az alábbi kisfilmet, mely segítségével Ön is életet menthet egy vészhelyzetben.


 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6342)