online időpontfoglalás

blog

Fogkő eltávolítás az egyik legfontosabb fogmegtartó kezelés

Az elhanyagolt fogkő ínygyulladáshoz vezethet, ami később a fogak elvesztését is okozhatja, ezért nagyon fontos, hogy a fogorvos eltávolítsa a lerakódást. Dr. Kádár Kitti az F Medical Magánklinika fogász szakorvosa a következő cikkünkben részletesen leírja a fogkő képződés okát, a tüneteket és az ultrahangos eljárást, amitől szebbek, egészségesebbek és fehérebbek lesznek a fogai.

 

Az étkezések után az ételekből visszamaradt anyagok a szájban és a nyálban lévő baktériumok hatására a fogainkon egy vékony lepedéket képeznek (ez az ún. plakk), amely 24 órán belül egy alapos fogmosással eltávolítható. Azonban ennek hiányában egyre masszívabbá válik, egyre erősebben feltapad a fogakra, így fogmosás útján már nem lehet eltüntetni. A lepedéknek tehát ezt a szilárd, kikristályosodott állapotát nevezzük fogkőnek.

Ez a folyamat egyénileg változó módon zajlik le, több belső- és külső tényező befolyásolja, kinek milyen mennyiségű és minőségű fogkő keletkezik a fogain. A legfontosabbak ezek közül a berögzült, elsietett otthoni fogápolás, a gyakori kávé- és tea fogyasztás és természetesen a dohányzás.

A már kialakult fogkő folyamatosan nő, ezzel együtt a szájban lévő baktériumok száma is jelentősen emelkedik mind az íny felett, mind az íny alatt. A fogágy folyamatos irritációja miatt az íny sérülékennyé, vérzékennyé válik, különböző gyulladásos folyamatok léphetnek fel, amelynek hatására a fogíny visszahúzódik és a csontállomány is sorvadni kezd.

Az F Medical Magánklinika Fogászati Központjában modern ultrahangos készülékkel, fájdalommentesen távolítjuk el a kialakult fogkövet. A fogak megtisztítása után polírozó pasztával, valamint különböző anatómiai formájú kefék segítségével csillogóvá és teljesen simává tesszük a fogakat. A tökéletesen sima fogfelszín a leghatásosabb fegyver a baktériumok megtapadása ellen.

Ahogy azt korábban említettük, a fogkő képződésének üteme egyénfüggő, sok tényező befolyásolja. Az egyéni sajátságok figyelembevételével félévente/évente (kirívó esetben háromhavonta) keresse fel rendelőnket fogkő eltávolítás és polírozás céljából.

Valentin nap alkalmából fél áron elérhető Február 3. - Február 14. között a fogkőeltávolítás és a polírozás klinikánkon. 

 

Időpontfoglalás a +36 42 512 222-es telefonszámon. Kollégáink vissza is hívják, amennyiben túlterheltek a vonalak, illetve kérheti online is a telefonos visszahívást a honlapunkon. 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)