online időpontfoglalás

blog

Hány éves kortól ajánlott elkezdeni a fogszabályozást?

A gyermekeknek már 7 éves koruktól kezdve érdemes fogászati vizsgálatokra járni, illetve szükség esetén ebben a korban már bele lehet kezdeni fogszabályozó kezelésbe is. Általában ekkor már a korai vegyes fogazati állapot figyelhető meg: elkezdődött a fogváltás, de még igen sok tejfog található a szájüregben, így a még növekedésben lévő állcsontok is könnyen alakíthatók.

Ilyenkor még a fogszabályozó szakorvos könnyen be tud avatkozni abba, hogy megfelelő irányba terelje az állcsontok növekedését, amit 14-16 éves kor után csak műtéti megoldásokkal lenne lehetséges megoldani. Minél előbb ismerjük fel az adott problémát, annál nagyobb eséllyel lesz hosszútávon egészséges és szép a gyermek fogazata.

A gyermek fogszabályozás nem csak a fogak egészséges állapotának a megőrzéséről, illetve a szép esztétikus mosolyról szól, hanem a fogszabályozásnak köszönhetően elkerülhetők és javíthatók a különböző harapási rendellenességek.

 

 

Fogszabályozó készülék

Gyerekkorban a leggyakrabban használt fogszabályozó készülékek a kivehető és a rögzített. A kivehető készüléket vegyes fogazatnál szokták alkalmazni, amikor a maradandó fogak mellett még jelen vannak tejfogak is. Általában a készüléket naponta 14-16 órán át kell viselni, és csak étkezéskor vagy fogmosáskor célszerű levenni.

A teljes fogváltást követően javasolt alkalmazni a rögzített fogszabályozó készüléket, melynek használatával elsősorban az elfordult, helytelen pozícióban lévő fogakat lehet a helyükre állítani.

 

Nem csak gyermekeknek

Fontos megjegyezni, hogy a fogszabályozás nincs korhoz kötve és soha nem késő elkezdeni. Igaz, pubertás kor alatt könnyebben lehet szabályozni a fogakat, de felnőttkorban is szép eredményeket lehet elérni rögzített készülékkel.

 

 

Mind gyermek, mind felnőtt páciens esetében az ideális fogszabályozó készülék kiválasztásához személyes konzultációra van szükség, mely során a szakorvos felméri a fogazat állapotát és részletes tájékoztatást nyújt a lehetséges megoldásokról.

 

A fogszabályozásról és annak menetéről bővebb információt ide kattintva olvashat. 

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)