online időpontfoglalás

blog

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

A kullancsok tavasz és nyár elején a legaktívabbak. Mivel az általuk terjesztett betegségek rendkívül veszélyesek, ajánlott a megelőzésre koncentrálni.

A kullancscsípés elkerülése érdekében fontos tudni, hogy a kullancs milyen körülményeket kedvel:

- A kullancs kerüli a közvetlen napfényt, ezért főként árnyékos helyeken, aljnövényzetben és bokrok között bújik meg.

- Nem mászik 1,5 méternél magasabbra.

Fontos tudni, hogy a kullancsokkal nem csak a kirándulásaink során az erdőben találkozhatunk, hanem jelen lehetnek a kertjeinkben, játszótereken, parkokban is.

 

Miért veszélyes a kullancscsípés?

 

A kullancsok a szúrt sebbe eresztett nyállal több betegséget is közvetíthetnek. A leggyakrabban terjesztett betegségek közé tartoznak a kullancs-enkefalitisz (vírusos agyvelőgyulladás) és a Lyme-kór.

A kullancs-enkefalitisz (agyvelőgyulladás) egy vírusos fertőzés, amely az idegrendszert támadja meg. A betegség kezdeti tünetei általában 1-2 hét lappangási idő elteltével jelentkeznek, ilyen a láz, a fejfájás, az émelygés, a hányás és az izomfájdalom.

A betegség megelőzésére védőoltás áll rendelkezésre.

A Lyme-kór (borreliosis) a Borrelia burgdorferi nevű baktérium által okozott fertőzés, amelyet a kullancsok terjesztenek. A betegség első jele általában egy bőrpír, amely a csípés helyén alakul ki és fokozatosan terjedhet, közepén világosabb, úgynevezett "kokárdaszerű" kiütéssel.

Kezeletlenül a Lyme-kór súlyosabb tünetekhez vezethet, mint például ízületi gyulladás, szívproblémák és idegrendszeri zavarok. A korai felismerés és antibiotikumos kezelés segíthet a betegség leküzdésében és a súlyos következmények megelőzésében.

 

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

 

- Erdős területen viseljünk zárt ruházatot: hosszú ujjú felső, hosszú nadrág, zárt cipő, magas szárú zokni.

- Használjunk kullancsriasztó szereket, de figyeljünk rá, hogy néhány óra múlva ismételjük meg használatukat, mert hatásuk nem tart ki egész nap.

- Kerüljük a sűrű növényzetet és az árnyékos területeket, mert ezek a kullancs kedvenc búvóhelyei.

- Amint hazaértünk, alaposan vizsgáljuk át az egész testünket, különös tekintettel a hajlatokra és fejbőrre, fül mögötti területre.

- Amennyiben vérszívót találunk magunkon, haladéktalanul távolítsuk el.

 

 

Mire figyeljünk a kullancs eltávolítása közben?

 

- A kullancs eltávolításához használjunk finom hegyű csipeszt, vagy speciális kullancseltávolító eszközt.

- A vérszívót a bőrhöz legközelebb eső résznél, a fejénél kell megfogni és egy határozott mozdulattal kirántani. Ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze a testét, ne csavargassuk, mivel ekkor a béltartalmát visszaöklendezi a vérünkbe.

 

 

- Ha a fej véletlenül bent marad, akkor sem kell megijedni, ugyanis néhány nap múlva magától kilökődik.

- Néhány hétig figyeljük a csípés helyét és a környező bőrt. Ha bőrpír, duzzanat, kiütés vagy influenzaszerű tünetek jelentkeznek, haladéktalannal forduljunk orvoshoz.

 

Infektológiai szakrendelésünkről bővebb információt ide kattintva olvashat. 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)