online időpontfoglalás

blog

Hogyan vészeljük át a kánikulát?

EGYÉBEGYÉB 2022.06.29 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Harmadfokú hőségriadó van érvényben az egész ország területén. A kánikulában nagyon fontos, hogy óvjuk bőrünket a nap káros UVA és UVB sugaraitól és szervezetünket a kiszáradástól, napszúrástól.

Mit tegyünk kánikula idején?

 

Fényvédő krém használata

Használjunk bőrünknek megfelelő fényvédő faktorral rendelkező terméket és bizonyosodjunk meg róla, hogy véd az UVA és UVB sugarak ellen is. Akkor is használjuk a terméket, ha nem vagyunk közvetlen napsugárzásnak kitéve, az UV sugárzás ugyanis felhős időben is veszélyeztet minket. Ha nem védekezünk megfelelően ellene, az a bőrünk megégéséhez, öregedéséhez, ráncok és pigmentfoltok megjelenéséhez és akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

 

Keressünk naptól védett, hűvös helyet 

Délelőtt 11 órától délután 3 óráig kerüljük a napon tartózkodást, mert ekkor a legerősebb a sugárzás. Ebben az időintervallumban a legjobb, ha kellemes, hűvös helyen tartózkodunk.

 

Védjünk bőrünket megfelelő ruha viselésével

Nyáron bőrünk akár néhány perc alatt is megéhet anélkül, hogy tudatosan napoztatnánk. Viseljünk lenge, világos színű ruhát, mely kellőképpen fedi a bőrünket. A fedetlen fejet ért erős napsugárzás következtében napszúrást kaphatunk, ezért fejünket mindig védjük sapkával, kalappal.

 

Viseljünk napszemüveget

Nem szükséges közvetlenül a napba néznünk ahhoz, hogy retinánkat erős sugárzás érje, ez pedig súlyos szembetegségek okozója lehet. Viseljünk olyan napszemüveget, mely megfelelően szűri az UV sugarakat és oldalról sem engedi be a fényt.

 

Igyunk sok folyadékot

A nagy hőségben fontos, hogy a folyadékot folyamatosan pótoljuk, mert ilyenkor szervezetünk gyorsan veszít víz-, só-, és ásványi anyag készletéből. A legmegfelelőbb italok a tiszta – nem jéghideg – víz, illetve a szénsav- és cukormentes üdítők. Az alkohol és koffein tartalmú italok fogyasztása kerülendő ebben az időszakban. A folyadékbevitellel ne várjuk meg a szomjúságérzetet, ugyanis a kiszáradás bármiféle előjel nélkül is megörténhet.

 

Figyeljünk a hirtelen hőmérséklet-változásra

Felhevült testtel soha ne csobbanjunk egyből a hideg vízbe, mert az akár hirtelen szívmegállást is okozhat. Helyette zuhanyozzunk le langyos vízzel és csak ezután merüljünk el fokozatosan a hideg vízbe.

Légkondicionáló használata során figyeljünk rá, hogy a külső és belső hőmérséklet közti különbség ne haladja meg a 5-8 Celsius fokot, ugyanis ha ettől nagyobb az eltérés, az légúti panaszokat, szédülést, ízületi gyulladásokat eredményezhet.

 

 

Különösen figyeljünk a kisgyermekekre, az idősekre, a túlsúllyal küzdőkre, a szív- és cukorbetegekre!

Soha ne hagyjunk gyermeket, állatot a tűző napon álló autóban, mert ilyen melegben akár 70 Celsius fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete akkor is, ha résnyire le van húzva az ablak. Ha bárki gyermeket vagy állatot lát egy napon parkoló autóban, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)