online időpontfoglalás

blog

Horkol? Lehet, hogy alvási apnoeja van

Mondták már Önnek, hogy horkol álmában? Éjszaka felriad és légszomjjal küzd? Átaludt éjszaka után is kimerülten ébred? Lehet, hogy Önnek is alvási apnoeja van.

Az apnoe egy görög szó „légvétel nélkül”-t jelent. Az alvási apnoe az egyik súlyos alvászavar, ami során a légzés abbamarad ciklikusan, majd újra indul.

Az apnoenak két főbb típusa van. A leggyakoribb formája az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik fajtája a centrális alvási apnoe, aminél  az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. De létezik ezeknek bizonyos keveréke, ezt komplex alvási apnoenak nevezzük.

Az obstruktív alvási apnoe leginkább az  idősebb felnőtteknél alakul ki és kétszer gyakoribb a férfiak esetében. A kezelése során egy olyan eszköz alkalmazása lehet a legoptimálisabb, amely nyitva tartja a légutakat. Egyes esetekben műtéti beavatkozással az orr, a száj, illetve a torok területéről távolítanak el szövetet, megkönnyítve a levegő áramlását az alvás ciklusában.


Tünetek

A kétfajta alvási apnoe tünetei átfedést mutatnak, ezáltal a diagnózis pontos felállítása nehezebb. Az obstruktív és a centrális alvási apnoe leggyakoribb tünetei az alábbiak:

- Fokozott napközbeni fáradtság érzés, álmosság

- Hangos horkolás

- Az alvás során időszakosan kialakuló légzésmegállás

- Hirtelen légszomjra való felébredés

- Száraz szájjal illetve torokfájással való ébredés

- Reggeli fejfájás

- Rossz alvás

 

Az obstruktív fajtára a legjellemzőbb a hangos, zavaró horkolás, a légszomjjal való ébredés inkább a centrális típusú alvási apnoeben szenvedők életét keseríti meg.

Keresse fel a Finnamed Klinikát a teljes kivizsgálásért, ha Önnél vagy partnerénél a fenti tüneteket észleli!Ügyfélszolgálat és előjegyzés: +36 42/512 222 Hívását hétköznap 07:00 - 21:00 óra között tudjuk fogadni.


Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)