online időpontfoglalás

blog

Ízületi fájdalmak injekciós kezelése

REUMATOLÓGIAREUMATOLÓGIA 2022.05.20 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Az ízületi fájdalom bármely életkorban jelentkezhet, a fiataloknál sérülés állhat a fájdalom hátterében, míg 40 éves kor felett az ízületek kopása okozhatja a problémát. Az injekciós terápiák jelentős fájdalomcsökkentő hatása miatt akár a műtétet is kiválthatják.

Hialuronsav injekció

Az ízületi kopással járó megbetegedésekben az ízületi résbe fecskendezett hialuronsav tartalmú injekció segít a fájdalom csökkentésében és a porc további kopásának megakadályozásában.

A hialuronsav az emberi szervezetben is megtalálható, nagy vízmegkötő képességgel rendelkező természetes anyag, mely jelen van az izmokban, a csontokban és a bőrben is. A porcfelszín számára nélkülözhetetlen, hiszen kenő és egyben ütés-, lökéscsillapító feladatot is ellát. 

Az injekciós terápia a készítmény összetevőitől függően egy vagy három alkalomból áll. Az ízületbe beadott hialuronsav akár 6-8 hónapra is fájdalommentességet biztosít, így ez az eljárás a hosszú távú eredmény alapja lehet. A kezelés során a szakorvos a fájdalmas ízületbe juttatja a készítményt, amely kenőanyagként funkcionálva csillapítja az ízület felszínét ért lökéseket és elősegíti az ízületek megfelelő működését.

 

Szteroid injekció

A szteroid injekció egy nagyon hatékony fájdalom- és gyulladáscsökkentő eljárás. Az injekció kortikoszteroidos gyógyszert és helyi érzéstelenítőt tartalmaz. Előnye, hogy a szájon át adható szteroidos kezeléssel ellentétben ez a módszer nem károsítja az emésztőrendszert és gyorsabban fejti ki hatását.

A szteroid kitűnő szer a gyors eredményekhez, ugyanis közvetlenül a gyulladás helyén hat, de fokozott óvatossággal alkalmazandó, ugyanis a kortizon emeli a vércukorszintet és vérnyomás ingadozás is előfordulhat, ezért elsősorban rövidtávon ajánlatos alkalmazni a készítményt.

Az injekciós terápia során az ízületbe maximum három alkalommal beadott szteroid több hónapra is fájdalommentességet biztosít.

 

 

Injekciós kezeléseinket intézményünk reumatológus és ortopédus szakorvosai végzik. Az injekció beadása előtt a kezelőorvos először alaposan megvizsgálja a pácienst. A vizsgálat célja az ízületi fájdalom okának megtalálása, valamint az injekció szükségességének megállapítása.

Reumatológia (kattintson ide)

Ortopédia (kattintson ide)

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)