online időpontfoglalás

blog

Július 28. – A hepatitis világnapja

A hepatitis vagy májgyulladás világnapját július 28-án tartják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére. Ez a világnap emléket állít Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvosnak, aki 1925-ben ezen a napon született és ő volt a hepatitis B felfedezője, valamint a hepatitis B elleni vakcina kifejlesztője.

A májgyulladás vagy hepatitis a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, amely leggyakrabban vírusfertőzés következménye, de más károsító hatások is okozhatják (pl. alkohol). A jelenleg ismert májgyulladást okozó vírusokat A, B, C, D és E betűkkel jelölik, X-szel pedig azokat a vírusokat, amelyeket még nem azonosítottak. Bár mindegyik vírus májbetegséget okoz, jelentős különbségek vannak a betegség lefolyásában, súlyosságában és terjedésük módjában.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint megközelítőleg 400 millió hepatitis B és 170 millió hepatitis C (krónikus) vírusfertőzött ember él a Földön. Magyarországon nagyságrendileg 100 ezer ember él hepatitis B és C vírusfertőzéssel (Forrás: www.hazipatika.com).

 

A hepatitis terjedésének módjai

  • A hepatitis A- és E-vírus általában szájon át terjed fertőzött élelmiszerek elfogyasztásával (szennyezett víz, zöldség vagy gyümölcs).
  • A hepatitis B-, C- és D-vírus szexuális úton, vérrel és testnedvek által terjed (ondó, hüvelyváladék, nyál).

 

Tünetei

A hepatitis tünetei és azok súlyossága a betegség típusától függően eltérőek lehetnek. Azonban néhány általános tünet közé tartozik a bőr és szemfehérjék sárgás elszíneződése, a fáradtság, az étvágytalanság, a hányinger, a hasi fájdalom és a sötét vizelet. Fontos hangsúlyozni, hogy sok esetben a hepatitis hosszú ideig tünetmentes és csak akkor derül rá fény, amikor a fertőzés már súlyosabb májkárosodást okozott.

 

A betegség lefolyása

A hepatitis-fertőzésből fakadó májgyulladás jól gyógyítható abban az esetben, ha időben diagnosztizálják. A lábadozás ideje hosszú, főleg felnőttkorban, a beteg sokáig gyenge, csökken a fizikai teljesítőképessége. A teljes meggyógyulás általában néhány hét leforgása alatt történik.

 

Hepatitis A elleni védőoltás

A hepatitis A vírusfertőzés védőoltással megelőzhető. Az oltási sor egy alapoltásból és 6-12 hónapot követően egy ismétlő oltásból áll. Az oltás révén 10-20 éves védettség érhető el. A védőoltás krónikus májbetegeknek, élelmiszer- és vendéglátóiparban, illetve gyermekközösségekben dolgozóknak és olyan vidékekre utazóknak javasolt, ahol a rosszabb higiénés körülmények miatt a betegség gyakrabban fordul elő.

 

Hepatitis B elleni védőoltás

A hepatitis B vírusfertőzés védőoltással megelőzhető. Magyarországon 1999 óta adják kampányoltás keretében az általános iskolásoknak 12 éves korban.

 

Kombinált oltás

A hepatitis mindkét formájától (A- és B-vírus) megvéd a kombinált oltóanyag: az oltásokat 0-1-6 hónap időbeosztással kell felvenni, azonban, ha például utazás előtt már csak egy hónap van, akkor 0-7-21 nap időbeosztással is felvehetők. Ekkor 12 hónap múlva egy emlékeztető oltás beadására is szükség van.

A hepatitis vírus további formája ellen védőoltás jelenleg nem elérhető.

 

Az F MEDICAL Magánklinikán lehetőség van a hepatitis A- és B-vírus elleni védőoltás beadására gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A védőoltásokkal kapcsolatban bizalommal fordulhat Dr. Magócsné Dr. Rákóczi Éva infektológus-belgyógyász főorvoshoz. Bővebb információért kattintson ide.

 

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)