A karácsony a szeretet és ajándékozás mellet sokak számára mértéktelen evésről is szól, ami később néhány plusz kiló formájában bosszulja meg magát. Mindez azonban megelőzhető, ha étkezésünk során odafigyelünk néhány dologra. Kovács Norina dietetikus tippjeivel segít formában maradni az ünnepek alatt is.
- Kerüljük a nagy mennyiségű étkezéseket, mely megterheli az emésztőrendszerünket
- Karácsonykor is étkezzünk 3-5 alkalommal
- Az asztalnál ülve próbáljunk meg lassan étkezni alaposan megrágni a falatokat, élvezzük a szeretteink, vendégeink társaságát
- A karácsonyi menünél kisebb mennyiségben fogyasszuk a zsírosabb, nehezebb ételeket (rántott ételek, töltött káposzta) próbáljuk meg ezeket egészségesebben, változatosabban elkészíteni
- Használjunk kevesebb olajat, zsírt és cukrot az ételek elkészítéséhez
- Válasszunk egészségesebb ételkészítési eljárásokat, mint a sütőben, forró levegős sütőben, sütőzacskóban vagy cserépedényben való sütés
- Fogyasszunk a főétel mellé salátát, zöldséget és gyümölcsöt felszeletelve, melyek élelmi rosttartalmuknál fogva, hamarabb eltelítenek, így kevésbé esünk “kajakómába”
- Ételeink ízesítéséhez használjunk kevesebb sót, és változatosabban zöldfűszereket, a süteményekhez cukor helyett jó megoldás lehet a vanília, fahéj, szegfűbors vagy ánizs
- Ügyeljünk arra, hogy naponta legalább 8 pohár folyadékot fogyasszunk, ebből 5 pohár ivóvíz legyen
- Az alkohol magas energiatartalma miatt válasszuk inkább a száraz borokat vagy pezsgőt
- Mindennap mozogjunk legalább fél órát, akár egy nagyobb séta is megfelel, így segíthetjük az emésztésünket
Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!