online időpontfoglalás

blog

Közeledik a parlagfű szezon

Hazánkban a leggyakoribb pollenallergiát okozó gyomnövény a parlagfű / Ambrosia elatior/. Júliustól az első fagyokig virágzik, a virágzás csúcsa augusztus közepére illetve szeptember elejére esik, rendkívül szívós, életképes növény a kifejlett példány akár az embermagasságot is eléri. Egyetlen növény akár 8 milliárd pollent termelhet, amelyek szeles időben akár 80 km-es körzetbe is eljutnak.

 

A parlagfűhöz hasonlóan elterjedt gyomnövény a feketeüröm / Artemisia vulgaris/, amely ugyanúgy júliustól októberig ontja a spóráit, a tünetek is ugyanabban az időszakban jelentkeznek és gyakori a keresztreakció a parlagfűvel.

 

Pollenallergia tünetei:

- tüsszögés

- orrfolyás, orrdugulás

- szemviszketés, könnyezés

- szájpad és külső hallójárat viszketés

- éjszakai nehézlégzés

A panaszokat és tüneteket bizonyos környezeti hatások befolyásolhatják, szeles időben, irritáló gázok, füst hatására a tünetek fokozódnak, viszont esős idő, szélcsend csökkenti a tünetek intenzitását.

 

Kivizsgálás:

Allergiás bőrpróba / Prick teszt/

Az alkar hajlító oldalára felhelyezett allergénoldatot a bőrbe juttatjuk, 15-20 perc elteltével az ödéma nagysága és a bőrpír mérete alapján osztályozzuk.

 

Vérvétellel specifikus IgE antitest mérés történik.

 

Pollen-élelmiszer keresztreakció:

Bizonyos zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása után hasonló allergiás tünetek jelentkeznek, mint pollenszezonban a pollenhez hasonló szerkezeti hasonlóság miatt. Parlagfű esetében a görögdinnye, sárgadinnye, banán, cukkini, uborka okoz keresztreakciót.

 

Hasznos tanácsok az allergiásoknak

- kerüljék a nagy pollenkoncentrációjú helyeket / pl.: parlagfű mező/

- magas pollenszámnál csukott ablaknál tartózkodjanak

- naponkénti hajmosás javasolt, hajlakk, szempillaspirál használatának kerülése

- szezonban kerti munkát lehetőleg ne végezzenek

- szabadban vegyenek fel napszemüveget

- autóban, lakásban pollenszűrő használata csökkenti a pollenkoncentrációt

- ismert allergiásoknak ajánlott a beállított gyógyszerek szedésének elkezdése július végétől

Újonnan jelentkező tünetek esetén minél előbb keressenek fel szakembert, aki a kivizsgálást és a kombinált, egyénre szabott kezelést beállítja. Ez különösen fontos speciális esetekben, például terheseknél, illetve baba tervezésnél, de akár a nagy testfelületre kiterjedő tetoválásnál is.

A nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt allergiás tünetek megkeserítik a mindennapjainkat, csökken a koncentrálóképesség, ingerlékenyebbek, fáradékonyabbak, kialvatlanabbak leszünk, valamint az allergiások körülbelül 40%-nál idővel allergiás asztma alakul ki.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)