online időpontfoglalás

blog

Ma ünnepeljük a szív világnapját

KARDIOLÓGIAKARDIOLÓGIA 2022.09.25 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

A szív világnapját a Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján tartjuk. Célja a figyelemfelkeltés a szív- és érrendszeri megbetegedések kimagasló gyakoriságára és a megelőzésére.

Magyarországon a halálozások 49 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a folyamatos szűrésére. A megbetegedések leggyakoribb oka a helytelen életmód: elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás. Sokkal egyszerűbb megelőzni a bajt, mint visszafordítani a kialakult helyzetet, éppen ezért a legfontosabb teendő az egészséges életmódra való átállás. Fontos a megfelelő, zsírmentes, változatos étrend betartása, ezáltal az egészséges testsúly fenntartása. A fizikai aktivitás hiánya hozzájárul az elhízás elterjedéséhez és növeli a koszorúérbetegség, a magas vérnyomás, a vastagbélrák és a cukorbetegség megjelenésének kockázatát, ezért a rendszeres testmozgás nagyon fontos tényező a megelőzésben. A dohányzás és az alkoholfogyasztás egészségtelen hatásairól már sokat hallottunk és sajnos a szív- és érrendszeri megbetegedések is legtöbbször összefüggnek ezen káros szenvedélyekkel.

 

Fontos, hogy felfigyeljünk a kisebbnek tűnő panaszokra, például fáradékonyság vagy a csökkent teljesítőképesség. Összességében bármilyen rendellenességet tapasztalva, ami kapcsolódhat a vérkeringést fenntartó szerv működéséhez, forduljunk kardiológus szakorvoshoz.

A szív- és érrendszer működési zavarának leggyakoribb tünetei:

  • heves szívdobogásérzés
  • légszomj, fulladás, nehézlégzés
  • szívtáji fájdalom
  • szokatlan gyengeség, kimerültség
  • szabálytalan szívverés

Ezek a figyelmeztető jelek azonban sokszor már előrehaladott állapotban jelentkeznek, ezért 40 éves kor felett ajánlott évente általános szív- és érrendszeri kivizsgálást végeztetni. 40 éves kor alatt, akiknél a családban már előfordult szív- és érrendszeri betegség, infarktus vagy stroke, esetleg nagyobb fizikai vagy pszichés stressz terhelésnek vannak kitéve, legalább kétévente panaszmentesség esetén is javasolt részt venni szív- érrendszeri szűrővizsgálaton.

 

 

Kardiológiai szakrendelésünkről ide kattintva talál információt.

Amennyiben étrend változtatásra van szüksége, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, keresse bizalommal dietetikai tanácsadónkat. Bővebb információt ide kattintva olvashat.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)