online időpontfoglalás

blog

Május 31. - Dohányzásmentes Világnap

EGYÉBEGYÉB 2024.05.31 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. a Dohányzásmentes Világnap, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.

A dohányzás az alkohol után a második legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szer: évente 6 millió ember halálát okozza, ebből körülbelül 600 ezren passzív dohányzás következtében vesztik életüket.

 

A dohányzás káros hatásai

 

A dohányzás számos betegség kialakulásához vezet, károsító hatása testünk szinte minden szervére kiterjed. A cigarettában és annak az égése során keletkező füstjében körülbelül 4000 különböző anyag található, ebből 70 bizonyítottan rákkeltő.

A dohányzás leggyakrabban szív- és tüdőbetegségeket okoz, beleértve a szívinfarktust, az agyvérzést, a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), a tüdőtágulást és a rákot. A daganatos megbetegedések mellett a dohányzás az asztma, érelmeszesedés, cukorbetegség, immungyengeség és látászavarok kialakulásának kockázatát is növeli.

 

 

A passzív dohányzás veszélyei

 

Passzív dohányzásnak nevezzük, amikor valaki nem dohányzik, de belélegzi a mások által kibocsátott dohányfüstöt. A  passzív dohányzás ugyanolyan káros hatásokkal járhat, mint az aktív dohányzás, mivel a belélegzett füst káros vegyületeket és rákkeltő anyagokatat tartalmaz: kátrány, szén-monoxid, nikotin, ammónia, aceton, policiklikus szénhidrogének, nitrózaminok és még sorolhatnánk.

A passzív dohányzás felnőttekre és gyermekekre is komoly kockázatot jelent. Nemdohányzó felnőtteknél hosszú távon szív- és érrendszeri problémákhoz, stroke-hoz és tüdőrákhoz vezethet. Gyermekeknél a belélegzett dohányfüst asztmás rohamokat, légzőszervi panaszokat és gyakori fertőzéseket okozhat.

 

A dohányzásról való leszokás pozitív hatásai

 

A dohányzásról való leszokás számos előnnyel jár mind rövid, mind hosszú távon. Már néhány nap elteltével javul a légzés, vérnyomásunk és pulzusunk elkezd visszaállni a normál szintre, tisztulni kezd a tüdőnk. Néhány hét elteltével fizikai teljesítményünk is javulni kezd.

Hosszú távon a tüdő- és más rákos megbetegedések kockázata is drasztikusan csökken, emellett javul az életminőség és a mentális egészség is.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)