online időpontfoglalás

blog

Március - A vastagbélrák elleni küzdelem hónapja

GASZTROENTEROLÓGIAGASZTROENTEROLÓGIA 2023.03.29 F MEDICAL Magánklinika

A vastagbélrák nem más, mint a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú elváltozás. Magyarországon évente mintegy tízezer új vastagbéldaganatos beteget diagnosztizálnak, az esetek közel fele halállal végződik. A férfiak körében a második, míg nőknél a harmadik leggyakrabban előforduló tumortípusról van szó.

A vastagbéldaganat jellemzője, hogy lassan, több év alatt fejlődik ki, mialatt a betegek sok esetben tünetmentesek. A halálesetek majdnem fele megelőzhető lenne, de sajnos ma is kevesen tudják, hogy a vastag- és végbélrák egyike azoknak a daganattípusoknak, melyek nagyon korán, rendkívül jól diagnosztizálhatók, sok esetben már a rákmegelőző állapotban felismerhetők, így az időben elvégzett szűrővizsgálat akár életet is menthet.

 

A betegség kialakulására hajlamosító tényezők

A vastagbélrák okai nem pontosan ismertek, de vannak olyan rizikófaktorok, amelyek jó eséllyel szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. 

Életkor: A betegek túlnyomó többsége az 50 évnél idősebb korosztályból kerül ki, ezért ebben a korban már kiemelt jelentősége van a kétévente elvégzett szűrővizsgálatnak tünetek hiányában is.

Családi halmozódás: Akiknek a családjában előfordult már vastagbéldaganat vagy akár a rákot megelőző polipok, azoknál fokozott a rákos elváltozás kialakulásának kockázata.

Bélrendszeri betegségek, gyulladásos bélbetegségek: Gyulladásos bélfertőzéses betegeknél magasabb a vastagbélrák kialakulásának esélye. A veszély annál nagyobb, minél hosszabb ideig tart és nagyobb mértékű a fertőzés.

Mozgásszegény életmód, helyzelen táplálkozás: A mozgásszegény életmódot folytatóknak, illetve az ülőmunkát végzőknek érdemes valamilyen rendszeres mozgásformát beépíteniük a mindennapjaikba. A rendszeres fizikai aktivitás akár felére is csökkentheti a kialakulás kockázatát.

A vörös húsok, valamint a feldolgozott (pl. füstölt, pácolt) hústermékek rizikónövelő tényezők, ezzel szemben a könnyebben emészthető fehér húsok, valamint a rostokban, azaz zöldségekben, gyümölcsökben és gabonafélékben gazdag étrend a megelőzést segíti elő.

Dohányzás, alkoholfogyasztás: A dohányzás a daganatos betegségek egyik legfontosabb befolyásolható rizikófaktora. Minél hosszabb ideig, minél nagyobb mennyiségben dohányzik valaki, annál nagyobb az esélye a különféle rosszindulatú daganatok kialakulásának.

Korábbi kutatások szerint az alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a torok, gége, nyelőcső, máj, a vastagbél, a végbél, és a nők mellének rákos megbetegedésével. Minél több szeszt iszik valaki, annál nagyobb az esélye a daganatos megbetegedések kialakulására, de az alkalmi ivók is rizikónak teszik ki magukat.

 

 

A betegség tünetei

A tüneteket a daganat keletkezési helyétől függően az alábbiak lehetnek:

  • a végbél vérzése
  • vérszegénység, krónikus vérzés
  • megváltozott széklethabitus, székrekedés vagy hasmenés
  • fogyás, étvágyvesztés, hányás

Gyakori azonban, hogy kezdetben egyáltalán nem okoz tüneteket. A rendszeres szűrővizsgálatokkal már korai stádiumban felfedezhetők az elváltozások.

 

Diagnosztizálás

A vastagbélrák felderítésére a leghatékonyabb szűrési módszer a vastagbéltükrözés, mely során meg tudjuk tekinteni a végbél és a vastagbél teljes hosszát, illetve az azt bélelő nyálkahártya felszínét. A vastagbéltükrözés, azaz a végbélen keresztül bevezetett endoszkópos beavatkozás során nemcsak a vastagbél teljes szakasza vizsgálható át, hanem lehetőség van a szövettani vizsgálathoz szükséges mintavételre, valamint a polipok eltávolítására is. A kezelés módja függ a daganat stádiumától, méretétől, helyétől, továbbá a beteg általános állapotától. Az F MEDICAL Magánklinikán lehetőség van valódi altatásban végezni az endoszkópos vizsgálatokat, aneszteziológus szakorvos felügyelete mellett, így a vastagbéltükrözés sokkal kíméletesebb a páciens számára a szokásos bódítással szemben.

 

Megelőzés

A szűréseken való részvétel mellett azzal tehetünk a legtöbbet, ha odafigyelünk életmódbeli szokásainkra:

  • alkoholt csak mértékkel fogyasszunk
  • igyekezzünk megtartani a normál testsúlyunkat, mozogjunk rendszeresen
  • mellőzzük a dohányzást
  • kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, és figyeljünk oda a megfelelő rost-és kalciumbevitelre, fogyasszunk sok növényi eredetű ételt

 

Az F MEDICAL Magánklinikán bizalommal fordulhat kiváló gasztroenterológus orvosainkhoz, akik teljes körű gasztroenterológiai szolgáltatást nyújtanak. Bővebb információért kattintson ide.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)