online időpontfoglalás

blog

Március az endometriózis elleni küzdelem hónapja

NŐGYÓGYÁSZATNŐGYÓGYÁSZAT 2024.03.12 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Az endometriózis egy idült (krónikus) megbetegedés, ami a méhnyálkahártya (endometrium) szétterjedésének az eredménye a szervezetben, elsősorban a méh körüli szövetekben. Ez komoly problémát jelent, hiszen ezek a máshol megjelenő méhnyálkahártya sejtek egyrészt steril gyulladást okoznak maguk körül, másrészt körülöttük összenövések, letapadások alakulnak ki, amelyek krónikus fájdalmat okozhatnak. Ha a petevezeték is érintett, akkor akár meddőség is kialakulhat.

A betegség a termékeny korban levő nők 5-15%-át érinti, diagnosztizálása akár 4 évbe is telhet.

 

Az endometriózis főbb tünetei:

  • fájdalmas vagy bő menstruáció
  • kínzó fájdalom menstruáció alatt
  • alhasi vagy kismedencei fájdalom
  • fájdalom szexuális együttlét során
  • vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom, vérzés
  • nehezebb teherbe esés
  • menstruációs ciklusok közötti vérzés

 

 

Az endometriózis diagnosztizálása

Az endometriózis diagnosztizálása összetett, mivel a betegség tünetei más nőgyógyászati ​​problémákhoz hasonlóak lehetnek. A betegség megállapítása általában a páciens kórtörténete és tünetei alapján merül fel az orvosokban, és ezt gyakran megerősíthetik a hagyományos nőgyógyászati ​​vizsgálat során észlelt eltérések.

A legmegbízhatóbb és legpontosabb diagnosztikai eljárás a laparoszkópia (hastükrözés). A hasüregbe történő behatolás a bőrön általában 3-4 apró nyíláson keresztül történik, így lehetőség nyílik alaposan megvizsgálni a hasüreget, szövettani mintavételt venni, és gyakran az elváltozásokat is eltávolítják egyetlen beavatkozás során.

 

Mikor javasolt szakorvos felkeresése?

Ha rendszeresen visszatérő kismedencei vagy hasi fájdalmat tapasztal, fájdalmas vagy bő a menstruációja, esetleg fájdalmat érez szexuális együttlét során, mindenképp javasolt nőgyógyász szakorvos felkesése. Ezek a tünetek ugyanis lehetnek az endometriózis vagy más nőgyógyászati problémák jelei. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú lehet az egészségügyi problémák megfelelő kezelésében.

Az F MEDICAL Magánklinikán bizalommal fordulhatnak kiváló szülész-nőgyógyász orvosainkhoz.

 

Nőgyógyászai szakrendelésünkről bővebben ide kattintva olvashat.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)