online időpontfoglalás

blog

Mellkasi fájdalmakról

BELGYÓGYÁSZATBELGYÓGYÁSZAT 2019.06.13 Dr. Zentay Attila

Dr. Zentay Attila belgyógyász, intenzív terápiás adjunktus, a F Medical Magánklinika orvosa, beszél a mellkasi fájdalmakról, illetve az infarktus fajtáiról. A sürgősségi osztályon nap mint nap találkoznak mellkasi fájdalmakkal érkező betegekkel ezeknek a kórképeknek a differenciált diagnosztikája, felismerése igen fontos szereppel bír. Fontos, hogy a laikusok is tisztában legyenek vele, hogy milyen az anginás mellkasi fájdalom, hogy gyors segítséget tudjanak kérni.

 A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, ugyanakkor ezek mindegyike - akár szív eredetű, akár nem szív eredetű betegség áll a háttérben - érdemes az orvosi kivizsgálásra. Külön ki kell emelni a magas időfaktorral rendelkező kórkép gyors felismerését. Ide tartozik az akut koronária szindróma, ennek a gyengébb formája az angina pektoris szindróma.

  1. Angina pectoris

Angina pectoris fájdalom akkor keletkezik, ha a szív oxigén igénye és a szükséges oxigén ellátottsága között ellentét lép fel. Ez erős markoló bal oldali szegycsont mögötti fájdalom szívcsúcsi fájdalomként jelentkezik, amihez vegetatív tünetek is társulhatnak. 

Tünetek:

-markoló bal oldali segycsont mögötti szívcsúcsi fájdalom

-izzadás

-rossz közérzet

-hányinger


Típusos esetben lehet kisugárzó fájdalom, ami általában a bal kisujj irányába tart. De előfordul szertegazó fájdalom is, ami az áll felé, váll felé, áll felé tart.


Kiváltó okok:

-fizikai megterhelés

-emocionális stressz

-bővebb étkezés

-endokrinológiai betegségek

Nitrát tabletta a szívproblémákkal küzdőknél van, az alkalmazásával 5-10 perc alatt csökken a fájdalom, ha 20 perc után se szűnik a fájdalom, akkor mindenképp kórházba kell menni, ahol EKG vizsgálatot készítenek.

 

2. Akut miokardiális infarktus

 

Ez egy súlyosabb kórkép, aminél 20 percnél tovább tart a mellkasi fájdalom. Szorító érzés és vegetatív tünetek társulnak hozzá. Ilyen magas időfaktorú esetben mindenképp mentőt kell hívni, ügyeletet felkeresni!
Előfordul sokszor, hogy a tünetek között hányinger, hányás jelentkezik és a betegek így hajlamosak gyomorrontásra gyanakodni, pedig sokkal komolyabb probléma áll fenn.

 

  1. Akut aorta diszekció

 

Ez a kórkép ritkán előforduló. Ebben az esetben a fő verőér falában egy berepedés kezdődik, ami változatos klinikai tünetekkel jár, ha ezeket érzi azonnal hívjon mentőt. A menő kiérkezéséig ne mozogjanak a betegek.

 

Tünetek:

-hírtelen fellépőhasító éles fájdalom

-vándorló mellkasi fájdalom

-ízzadás

-akut vérnyomás emelkedés

-legyengülés

 

Hasonló tüneteket okozhatnak

  • Exakardinális infarkus

A szív saját keringésétől, zavarától független, de mellkasi fájdalmat utánzó kórképek, ezek népbetegségek, egyik ilyen a reflux, ami a civilizált társadalomban jellemző. Ez típusos esetben egy szegycsont mögötti mellkasi fájdalomként élik meg a betegek, ez a savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőben.

Bőséges étkezés után van a keringésnek egy úgynevezett átrendeződése ez is hasonló anginás tüneteket okozhat.

  • Akut tüdő embólia

Kórházi kivizsgálás szükséges, mert fatális kimenetelű embóliát okozhat.

Klasszikus tüntei:

-indokolatlan nehéz légzés

-fulladás

-köhögés

-véres köpet

-ízzadás

-mindennapi terhelhetősége csökken

 

Rizikója:

-közelmúltban elvégzett műtétek

-ortopédiai és nagyhasi műtétek nagyon magas rizikófaktorok


Amennyiben szükségesnek érzi teljes kivizsgáláshoz bejelentkezhet a Finnamed Klinikára.

Időpont egyeztetéshez hívja a +36 42 512 222-es számot. 

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)