online időpontfoglalás

blog

Miért fontos mindenkinek beadatni az influenza elleni oltást?

Az F MEDICAL MAGÁNKLINIKÁN is kérhető az influenza elleni védőoltás, ami az influenza szezon elején beadva a legbiztosabb és fél éves kor felett mindenkinek ajánlott. Az influenza vírus számos szövődménnyel párosulhat, ami gyakran kórházi ellátást igénylő megbetegedéseket is kiválthat. Dr. Guthy Ildikó, klinikánk gyermekgyógyász, gasztroenterológus orvosa cikkünkben összefoglalja, hogy miért érdemes beadatni a vakcinát, mely csoportoknak ajánlott fokozottan és vannak e kockázatai az oltásnak.

Az influenza egy vírusos megbetegedés, ami megelőzhető a speciálisan kifejlesztett vakcina beadásával.  Az influenza vírus három típusba sorolható, A, B és C.  Ebből az A és a B típusúak okozzák a szezonális járványokat, amik végigsöpörnek a téli hónapokban. A vakcina két A és egy B törzzsel szemben véd, ezeket a WHO határozza meg az előző szezon megbetegedési rátái alapján, vagyis minden évben gyakorlatilag más törzsek okozhatnak megbetegedést, ehhez igazítják a védőoltást. A védettség kialakításával ezekkel a kórokozókkal szemben szervezetünk ellenállóvá válik, vagyis védelmet biztosítunk az influenzával  és szövődményeivel szemben.

 

Az oltás teljesen biztonságos, hazánkban az oltóanyag kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán meghatározott részét tartalmazza, így nem okozhatnak influenzát, vagy más megbetegedést. Gyakorlatilag felkészítik az immunrendszert arra, ha találkozik a vírussal, azzal szemben már védett legyen és panaszok, tünetek nélkül leküzdje. Az oltás beadást néhány enyhe tünet kísérheti, ami pár napon belül önmaguktól elmúlnak, ilyen a rossz közérzet, a gyengeség, láz, fejfájás.

 

Kiknek érdemes beadatni az oltást?

 

Legveszélyeztetettebb korosztály a 60 éven felüliek, krónikus betegségben szenvedők, várandósok, egészségügyi szociális intézményben ápoltak, akik munkájukból fakadóan veszélyeztetettek és a gyermekek. A betegség kockázata sokkal magasabb, mint a védőoltásé, így érdemes minden másfél évnél idősebb személynek élni a lehetőséggel.

A vakcina beadását követően két héttel alakul ki a védettség. Az idei járvány csúcsát a szakemberek jövő év elejére jósolják.

 

Amennyiben telefonon szeretne időpontot kérni, vagy oltással kapcsolatos kérdése van hívja a +36 42/512 222 számot.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6342)