online időpontfoglalás

blog

Mikor forduljon gyermekével orvoshoz?

Beteg a gyermek? Főleg a kezdő szülők szoktak tanácstalanok lenni, amikor a gyermekük különböző tüneteket produkál, így csokorba szedtük azokat, amik indokolják az azonnali orvoshoz fordulást. Igyekszünk segíteni abban a döntésben, hogy mikor kell orvoshoz fordulni és addig mi a teendő, amivel segíthetünk a kis betegen. A tünetek megfigyelése az egyik legfontosabb alap pillér ezen esetekben, így próbáljunk nyugodtan felmérni a körülményeket és eszerint cselekedni.

Őszi-téli időszakban gyakoriak a légúti betegségek, köhögés, megfázás. Az első tünetek jelentkezésekor: tüsszögés, köhögés orrfolyás esetén a házi gyermekorvost kell keresni rendelési időben. 38 fok alatti hőmérséklet még nem indokolja az azonnali orvosi ellátást, ilyenkor néhány napig pihenés javasolt, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító szereket ajánlunk (Nurofen, Panadol, Neocitran), illetve orrcseppet. Amennyiben a tünetek rosszabodnak, magas láz, nehézlégzés jelentkezik, a háziorvosi rendelő felkeresése javasolt ismételten. 

Rekedt köhögés esetén a szoba hőmérséklete hűvösebb legyen, a betegség ideje alatt is gondoskodjunk a gyakori szellőztetésről. Hurutos időszakban lehetőség szerint kerüljük a vendégségeket, és mi se fogadjunk vendégeket, ha beteg a gyerekünk. Így megelőzhetjük a felülfertőződést és a betegség terjedését. Forró gőzzel való inhalálás nem javasolt, sőt, tilos!

 

Amikor fontos orvoshoz fordulni:

- tartósan bágyadt

- csillapíthatatlan magas láza van

- elhúzódóan köhög

- aluszékony

 

Lázcsillapítás-Fokozatosan!

A valóban magas lázat fontos deffiniálni, magasnak számít 0-3 hónapos korban a 38°C vagy a feletti; 3-6 hónaposan pedig a minimum 39°C-os testhőmérséklet ilyenkor természetesen szükséges az orvosi segítség. Egy éves kor után vény nélkül kapható lázcsillapítokat alkalmazzuk a háziorvos által ajánlott dózisban. A hűtőfürdő, vagy vizes borogatás csak 39 fok feletti hőmérséklet eseten javasolt, akkor is fokozatosan érdemes hűteni a gyermek testét.  Lázas állapotban fontos a bőséges folyadékbevitel, nem kell a gyors lázcsillapításra törekedni, de folyamatosan kontrollálni kell a hőmérsékletet. 

 

Hányás és hasmenés-Fontos a folyadékpótlás!

Sokszor fájhat gyermekünk hasa, ami alapvetően nem jelent orvosi problémát. Azonban ha ez a fájdalom hirtelen fellépő és éles, vizsgáltassuk ki, hiszen könnyen lehet, hogy a vakbelével van gond. Hányás és hasmenés esetén sem kell az első tüneteknél orvoshoz rohanni, főleg járványok idején, javasolt rehidráló folyadék alkalmazása, melyek a gyógyszertárban vény nélkül kaphatók: (elektrolit oldat, orális rehidráló folyadék), de nagyobb gyerekeknél 3-4  éves kor felett már készen kapható sportitalok is nagyon hasznosak lehetnek, általában a gyerekek lehűtve szívesen elfogyasztják. Hányás után 20-30 percet várjunk, majd ezt követően evőkanalanként kezdjük a folyadékpótlást. 
Hasmenés esetén speciális diétát nem kell alkalmazni, zsíros csípős ételektől tartózkodjunk csak, bármit ehet a gyerek, amit szeret és megkíván, akár chipset és csokit is (a chips pótolja az elvesztett sót a csokoládé az elvesztett energiát szolgáltatja). 
Amennyiben a gyeremek széklete véres, vagy vért hány, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)