online időpontfoglalás

blog

Minden, amit a szédülésről tudnia kell

A szédülés nem egy betegség, hanem egy panasz. E mögött számos ártatlan ok és veszélyes betegség is húzódhat, így fontos a szédülés jellegét megállapítani, alapos anamnézist felvenni. Dr. Nedeczky Zsolt az F Medical Magánklinika orvosa az alábbi videóban részletesen beszél a szédülés okairól, fajtáiról és kezeléséről. Emellett a fej impulzus teszt (VHIT) jelentőségéről is kapunk egy részletes képet, ami a szédülés diagnosztikában egy fontos eszköz, ami segít a terápia kialakításában.

A szédülést okozhatja egy vagy több betegség is. Ez a panasz, elég sok betegség kísérő tünete, ezért elég nehéz a diagnosztizálás. Az első és legfontosabb az orvosnál a körülmények tisztázása, az anamnézis felvétele elsődleges fontosságú, alaposan ki kell kérdezni a beteget. Ezután jön csak a vizsgálat. A kikérdezés során fontos kitérni az időbeli lefolyásra, szédülés jellegére, jár e a szédülés hallás csökkenéssel, vagy fül zúgással. Fontos megtudni, hogy valamilyen pozíció kiváltja e a szédülést.  Szédülés jellege lehet forgójellegű, bizonytalanság érzés, lebegésérzés. A beteg kikérdezése legalább annyira fontos, mint az első vizsgálat.

Milyen betegségek okozhatják a szédülést?

 

A szédülés csoportosításában több szempontot is figyelembe vehetünk, de az elsődleges, amennyiben sikerül ezt tisztázni, hogy centrális, vagy perifériás a szédülés. Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy a fül-orr-gégészetre, vagy akár a sürgősségi osztályra, kardiológiára, ideggyógyászatra kerül a beteg. Gyakran keverten is közrejátszanak a centrális és perifériás okok a szédüléses panaszok kialakulásában. 

Centrális betegségek például szklerózis multiplex, stroke-ok, gyulladások, vérzések, tumorok. Perifériás közül a teljesség igénye nélkül néhány, a jóindulatú átmeneti szédülés, ami bizonyos fejmozdításokra jelentkezik, ez az úgynevezett BPPV, valamint Meniére betegség, illetve a vírusok okozta perifériás vestibularis neuritisnek hívunk.

A csoportosításban nagy segítséget nyújt az F Medical Klinikán hozzáférhető világszínvonalú új vizsgáló módszer, a video fej impulzus teszt.  Ennek segítségével a belső fülben lévő hat félkörös ívjárat működését külön-külön meg tudjuk nézni, azok épségét vagy működésének kiesését vagy gyengeségét, külön-külön is tudjuk vizsgálni. Ez jelenleg az otoneurológiai vizsgálatokban világszínvonalúnak számít. A hatékony gyógyítás alapfeltétele a pontos diagnosztika.

 

Fülkristály

 

A sok szédülést okozó betegségek közül mindenképpen érdemes megemlíteni a statisztikai adatok szerint a perifériás betegségek közel 40%át okozó jóindulatú, rohamokban jelentkező, bizonyos fej –ill. testmozgásokra jelentkező szédülést, a BPPV-t. Ennek anatómiai ill. fiziológiai alapja az utriculáris otoconium szemcsék, a szöggyorsulásért felelős félkörös ívjáratokat érzékenyítik a gravitációval szemben. A köznyelv ezeket a szemcséket fülkristályoknak nevezi. A betegség diagnosztizálásában a Hallpike mozgatási manőver ad lehetőséget, gyógyításában pedig az ún. liberációs mozgatási manőverek megfelelő kiegészítő terápia mellett vannak segítségünkre. A beteg a vizsgálat után gyakorlatilag az esetek jelentős részében gyógyultan, panasz és tünetmentesen távozhat az orvosi rendelőből.

 

Mit tegyen, ha szédüléses panasza van?

 

Ön, ha cukorbeteg és szédülést tapasztal azonnal mérje meg a cukrát. Amennyiben alacsony a vércukra és cukros folyadékot iszik, akkor azonnal el fog múlni a szédülése. Másik betegségcsoport a hipertóniás betegek csoportja, főleg akik erre gyógyszert szednek, nem lehet tudni, hogy azért jelentkezik a tünet, mert alacsony a vérnyomásuk, vagy azért mert nagyon magas. Mindenképpen azonnal mérjék a vérnyomást és korrigálják a hibát, ha ez nekik nem sikerül azonnal forduljanak orvoshoz, hiszen egy 200 fölötti vérnyomásnál agyvérzést lehet kapni, egy alacsony 100 alattinál pedig agylágyulást és mindkettő bevezető tünete lehet a szédülés.

Abban az esetben, ha a beteg nem tudja a szédülést magyarázni, akkor mindenféleképpen forduljon orvoshoz.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)