online időpontfoglalás

blog

Mit kell tudni a majomhimlőről?

EGYÉBEGYÉB 2022.05.24 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

A majomhimlő egy állati eredetű vírusfertőzés, amely a fekete himlőhöz hasonló bőrkiütést okoz. A vírusról az 1950-es évek óta tudnak, eddig csak kisebb járványokat okozott, azonban az elmúlt napokban egyre gyorsuló ütemben terjed több országban is. Magyarországon eddig még nem azonosítottak majomhimlővel fertőzött személyt.

Majomhimlő terjedése:

A WHO szerint a majomhimlőt nehezebb elkapni, mint néhány más fertőzést. Szoros és gyakran hosszan tartó fizikai érintkezés szükséges olyan személlyel, aki már megfertőződött. A vírus egyik emberről a másikra a sérülésekkel, testnedvekkel, légúti cseppekkel és szennyezett anyagokkal, például ágyneművel való szoros érintkezés útján terjed. Habár a média szerint leginkább homoszexuális és biszexuális csoportok között terjed a vírus, ez nem egy kizárólag őket érintő megbetegedés, ugyanis nem egy nemi úton terjedő betegségről van szó.

 

Tünetei:

A lappangási idő általában 6-13 nap, de 5-21 nap is lehet.

A fertőzés két szakaszra osztható:

  1. Az inváziós időszak (0-5 napig tart), amelyet láz, erős fejfájás, nyirokcsomók duzzanata, hátfájás, izomfájdalmak és erős levertség jellemez. A nyirokcsomó duzzanat a majomhimlő megkülönböztető jellemzője más betegségekhez képest, amelyek kezdetben hasonlónak tűnhetnek (bárányhimlő, kanyaró, himlő).
  2. A bőrkiütés általában a láz megjelenését követő 1-3 napon belül kezdődik. A kiütések inkább az arcon és a végtagokon koncentrálódnak, nem pedig a törzsön. Leginkább az arcot, valamint a kézfejet és a talpat érinti, de szintén érintett a szájnyálkahártya, a nemi szervek és a kötőhártya, valamint a szaruhártya.

A tünetek 2-4 hétig tartanak. A majomhimlő halálozási aránya az utóbbi időben 3-6% körül mozgott.

Kezelés és megelőzés:

Bár a himlőt mára már felszámolták, a korabeli tanulmányok szerint a himlő elleni vakcinák az esetek 85%-ában hatásosak voltak a majomhimlő ellen is. Léteznek majomhimlő elleni vakcinák, de viszonylag újak és széles körben nem elérhetőek. A WHO szakértői azonban azt mondták, hogy dolgoznak az elérhetőség javításán. Mindenkinek azonban nem lesz rá szüksége.

A szakemberek szerint a korábbi nagy himlőjárványokhoz hasonló majomhimlő-járványra nem kell számítani.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)