online időpontfoglalás

blog

Október a látás hónapja

Egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk, hiszen az agyunk a külvilágból származó információk 90%-át ezzel a rendkívüli optikai rendszerrel, színes látás útján szerzi, ezért a látás megtartása, a benne keletkezett zavarok felismerése és azok kezelése az orvosi tevékenység nagyra becsült feladata.

A rendszeres kontroll vizsgálatok minden életkorban nagy jelentőséggel bírnak. Gyermekek esetében az elvégzett szemészeti szűrővizsgálatokkal a legtöbb látásprobléma még időben visszafordítható. Felnőttek esetében pedig a diagnosztizált eltérések előjelei lehetnek olyan megbetegedéseknek is, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés vagy a cukorbetegség.

A túlzott telefon- és számítógéphasználat, a sok televíziónézés rendkívül ártalmasan hat nem csak szemünkre, de a biológiai ritmusunkra is. A képernyőt nézve ösztönösen kevesebbet pislogunk, így a szaruhártyát nem nedvesíti elegendő mennyiségű könny. Ez kifárasztja a szemet, és rossz esetben a látásunkat is ronthatja.

Sajnos a digitális oktatás időszakában elkerülhetetlen, hogy gyermekünk naponta több órán keresztül a monitort nézze. Ezek az eszközök kék fényt bocsátanak ki, amit sem a szaruhártya, sem a szemlencse nem szűr meg, így könnyedén eljut egészen a retináig, melyen hosszú távon komoly elváltozásokat eredményezhet.

Az esetek nagy részében semmilyen rendkívüli tünetet nem észlelünk, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem történt semmilyen átalakulás szemünk egészségében.  Éppen ezért nagyon fontos évente egyszer felkeresni a szemészetet, ugyanis a szűrővizsgálat fényt deríthet olyan, később súlyos problémákat okozó elváltozásokra is, melyek még panaszokat nem okoznak.

Az F MEDICAL Magánklinikán Dr. Úr László kiváló szemész főorvos végzi a szakvizsgálatokat, illetve a szemsebészeti beavatkozásokat.

A szemészeti szakrendelés keretein belül látásélesség vizsgálatot, közeli látásélesség vizsgálatot, szem mikroszkópos vizsgálatát (réslámpával), automata refraktometriát (computeres dioptriamérés) végzünk.

A szemészeti szűrővizsgálat során megvizsgáljuk a szem egészségi állapotát és kezeljük az esetleges látászavarokat, szembetegségeket.

 

Elvégezhető szemsebészeti beavatkozások intézményünkben:

 • Szemészeti kisműtét
 • Kisméretű szemhéj elváltozás eltávolítása rekonstrukció nélkül (jégárpa, szemölcs, kisebb daganat)
 • Könnycsatorna átmosás
 • Szem körüli anyajegy eltávolítás
 • Xanthelasma műtét
 • Szemhéj kifordulás kezelése műtét
 • Szemhéj befordulás kezelése műtét
 • Szemhéj illetve arcon és testen lévő kisebb daganatok eltávolítása
 • Kúszóhártya (Pterygium) eltávolítás
 • Alsó szemhéj bőr megereszkedés műtét
 • Felső szemhéj bőr megereszkedés műtét
 • Szemöldök csüngés műtét

 

A szemészeti problémák időben való felderítésével megelőzhető a látásromlás és megakadályozható az esetleges jövőbeni szövődmények kialakulása.

További információt szemészetünkről ezen a linken talál

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)