online időpontfoglalás

blog

Orrba permetezhető influenzavakcina gyerekeknek, fájdalmas tűszúrás nélkül

Elérkezett az influenzaszezon és a szakemberek erősen ajánlják az általános influenzaoltás felvételét. Tavaly enyhébb lefolyású volt az influenzavírus által okozott megbetegedés, hiszen kötelező maszkviselés volt érvényben, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés töltötte ki napjainkat, kerültük a tömeget. Azonban a betegséget okozó vírus jelen van, és nagyon nehéz megállapítani, hogy influenzások vagyunk, vagy a COVID-19 betegített meg, ezért a legjobb megoldás a megelőzés.

Sok kisgyermek fél a tűtől, már az injekció gondolatától is megrémül. Ezt a problémát kiküszöbölve alkottak meg egy olyan védőoltást, melynek a szervezetbe jutásához nem kell megszúrni a gyermeket, hanem orrba adagolva is teljes védelmet nyújt.

Hogyan működik?

Ez a típusú influenzavakcina gyengített vírusokat tartalmaz, hogy ne okozhasson valódi megbetegedést, hanem védettséget fejlesszen ki a gyerekek immunrendszerében ugyanúgy, mintha természetes fertőzésen esne át (a kellemetlen tünetek nélkül). Ez az oltóanyag nanorészecskéket alkalmazva erősíti meg a szervezet influenzavírus-fertőzéssel szemben adott immunválaszát. A légúti fertőzések esetében az orron át adott vakcina még hatékonyabb is lehet az izomba adottnál, mivel abban a nyálkahártyában épít ki immunválaszt, amely a vírus belépési pontja a szervezetbe, s így már rögtön az első lépésnél elejét veheti a fertőződésnek. Természetesen az orron át adott vakcina is ugyanúgy kiépíti az egész szervezetre kiterjedő immunvédelmet is.

Kinek adható?

A  szuszpenziós orrspray 24 hónapos kortól 18 éves korig adható az influenzavírus elleni védelem kialakulásának céljából.

Hogyan alkalmazható?

Az orrspray-t csak háziorvos által kiírt vénnyel lehet kiváltani. Alkalmazása ugyanúgy történik, mint egy átlagos orrspraynél, mindkét orrnyílásba, osztott adagban kell befújni. A gyermek eközben normálisan lélegezhet, nem kell aktívan belélegezni vagy szippantani. A túladagolás nem valószínű, hiszen a spray előretöltött kiszerelésben kapható.

12 éves kor felett javasolt a koronavírus elleni vakcina felvétele, hiszen tünetmentesen is áteshetünk a fertőzésen, azonban eközben másokat megbetegíthetünk és súlyos szövődmények is kialakulhatnak. Az idősekre nézve különösen veszélyes a vírus, ezért amennyire lehet, tartózkodjunk a tömegtől, mossunk gyakran kezet, viseljünk szájmaszkot és fertőtlenítsünk.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)