online időpontfoglalás

blog

Pikkelysömör tünetei és kezelése

BŐRGYÓGYÁSZATBŐRGYÓGYÁSZAT 2023.10.29 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Pikkelysömör, más néven pszoriázis, egy krónikus lefolyású nem fertőző autoimmun bőrbetegség, amelyet bizonyos bőrfelületek kóros elváltozása jellemez, általában vörös, pikkelyes plakkok formájában. Ezek a plakkok gyakran viszketnek és hámlanak. Leggyakrabban 20-30 éves személyeken jelentkezik először, de előfordulhat bármely életkorban.

A pikkelysömör kialakulásának okai

 

A pikkelysömör kialakulásának pontos okai nem teljesen ismertek: összetett tényezők együttes hatása játszik szerepet a betegség kialakulásában.

Genetikai hajlam: a pikkelysömör kialakulására való hajlam a génjeinkben is lehet kódolva, melyeket szüleinktől öröklünk.

Autoimmun folyamatok: a bőrbetegség kialakulhat autoimmun folyamatok révén, amikor az immunrendszer tévesen támadja meg a saját egészséges bőrsejteit. Ennek eredményeként a szervezet próbálja gyorsabban termelni az új bőrsejteket, így kialakítva a bőr felszínén a jellegzetes elváltozásokat.

Stressz: a stressz és lelki terhek is hozzájárulhatnak a pszoriázis kialakulásában vagy súlyosbodásában.

Sérülések és trauma: bőrsérülések, horzsolások vagy égések a pikkelysömör kialakulásához vezethetnek.

A pikkelysömör nemcsak a bőrt, hanem például az ízületeket is érintheti. Ez az úgynevezett arthritis psoriatica, ami a rheumatoid arthritis-hez nagyon hasonló, ízületi gyulladásokkal járó kórkép.

 

Pikkelysömör tünetei

 

A pikkelysömör tünetei változatosak lehetnek, de a leggyakoribbak a következők:

- gyulladt alapon fehéres, pikkelyesen hámló bőrelváltozás

- gennyhólyagok

- vérzés a bőr felületén

- ízületi fájdalom

 

 

A pikkelysömör kezelése

 

A pikkelysömör gyógyítása nem lehetséges, csak tünetmentesség, a panaszok enyhítése érhető el. A bőrtünetekre kenőcsök, vagy más külső készítmények alkalmazhatók. Súlyosabb, nagyon kiterjedt esetekben a helyi kezelés mellett belső, gyógyszeres terápiára is szükség lehet.

 

 

Bőrgyógyászati szakrendelésünkről bővebben ide kattintva olvashat.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)