online időpontfoglalás

blog

Sürgősségi ellátás a járványidőszakban. Mi történik, ha most kell a kórházba menni?

Egyre több hívást kapunk azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő ha valaki jelenleg sürgősségi ellátásra szorul, hová fordulhatnak panaszaikkal? Valamint mi a teendő, ha a koronavírus fertőzött, vagy felső légúti panaszokkal rendelkező családtag állapota romlik? Mi fog történni a kórházban? Szeretnénk ezzel kapcsolatban segíteni, ezért összeszedtük a jelenleg érvényes információkat a kórházi sürgősségi és Covid ellátással kapcsolatban.

 

Az F MEDICAL Magánklinika nem végez sürgősségi ellátást, ezt a feladatot jelenleg is a területileg illetékes kórház látja el. Nyíregyházán a Sürgősségi Betegellátó Centrumhoz lehet fordulni, amennyiben a betegeknél nem áll fenn Covid gyanú (nehéz légzés, láz, száraz köhögés és szaglásvesztés).

Az igazolt Covidos betegek egyéb sürgős betegségeit (baleseti sebészet, neurológia, pszichiátriai sürgősségi állapot, stb.) amit alapesetben a sürgősségi osztály vagy a szakambulanciák látnának el, a Covid-ambulancia koordinálja jelenleg.

A nem igazolt, de Covid gyanús betegekre (nehézlégzés, láz, száraz köhögés és szaglásvesztés) is ugyanez érvényes jelenleg. Ezeknek a betegeknek a Covid-ambulancián antigén gyorstesztet végeznek, illetve amennyiben a gyorsteszt negatív, akkor PCR tesztet is.

 

Fontos, hogy a Covid-ambulancia panaszmentes, nem Covid gyanús betegeket nem lát el, és a Covid-ambulanciára kísérők nem mehetnek be!

 

Jelenleg a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező koronavírusos betegeket otthon kezelik, amennyiben a házi karantén feltételei adottak.

A súlyos koronavírusos eseteket, azaz amikor gyorsan romló oxigén ellátottsági zavar, tudat megváltozása, többszervi elégtelenség lép fel a mentőszolgálat szállítja a Covid-ambulancia érintésével a kórházban működő Covid intenzív osztályok valamelyikére.

Amennyiben már a Covid fertőzöttség diagnózisának megállapításakor közepesen súlyos tünetek észlelhetők vagy az enyhének induló tünetek fokozódnak (nehézlégzés, csillapíthatatlan láz, mellkasi fájdalom) mentőszolgálat bevonásával kell jelentkezni a kórház Covid-ambulanciáján, ahol kiegészítő vizsgálatok történnek (oxigén szaturáció mérés, labor, mellkas röntgen) melyek alapján eldöntik, hogy kórházi felvétel szükséges-e. Amennyiben kórházi felvétel nem szükséges, akkor is írnak fel gyógyszereket (Tamiflu, antibiotikum).

Mindenképpen kórházi felvételre kerül sor, ha például kétoldali tüdőgyulladás látható a mellkas felvételen, laborokban extrém magasak a gyulladásos paraméterek vagy 90% alatti az oxigén szaturáció. Ezekben az esetekben szoros megfigyelés szükséges, mivel ekkor fennáll az esélye, hogy a betegség néhány óra alatt súlyos stádiumra vált.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)