online időpontfoglalás

blog

Szívritmuszavar világhete

KARDIOLÓGIAKARDIOLÓGIA 2022.06.08 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

A szívritmuszavarok sajnos ma már gyakori betegségnek számítanak. A szívritmuszavar a szívverés ütemének megváltozását jelenti.

Tünetei:

Gyakran fordul elő, hogy a beteg nem tapasztal semmilyen tünetet magán, sokszor csak egy rutinvizsgálat során derül fény a helytelen szívritmusra. Általános tünetei a heves szívdobogásérzés, erős szívdobbanások, kihagyások, kalimpálások. A ritkábban szívritmuszavarral összefüggésbe hozott tünetek a nehézlégzés, szívtáji fájdalom, gyengeség, csökkent teljesítmény, szédülés, rövidebb-hosszabb eszméletvesztések.

 

Pitvarfibrilláció:

A szívritmuszavar leggyakoribb formája a pitvarfibrilláció. A betegség Magyarországon kb. 200 000 embert érint. 65 év felett a lakosság 3-5 százalékánál fordul elő, az életkor előrehaladtával pedig egyre gyakoribbá válik.

 

Pitvarfibrilláció tünetei:

A pitvarfibrilláció lehet folyamatos, átmeneti vagy ismétlődő, a tüneteket ez is befolyásolja.

Sokszor az első tünet a beszédzavarral vagy féloldali bénulással járó agyi keringési zavar (stroke). Gyakori tünetei a heves, rendszertelen szívdobogás, mellkasi fájdalom, gyengeség, fáradtság, levertség, szédülés, eszméletvesztés, légszomj, megmagyarázhatatlan verejtékezés, szorongás, félelemérzet. Ezen tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni! Tünetmentes esetben is komoly problémát okozhat, ugyanis a megváltozott véráramlás a szívpitvarban vérrög kialakulásához vezethet.

 

Szívritmuszavar okai:

Az okok két csoportra oszthatók:

Szívbetegség következményeként kialakult betegségek: például koszorúér-betegség, szívizomgyulladás, véráramlási probléma, nyomásterhelés.

Szíven kívüli betegségek: például élvezeti szerek, kávé, energiaital, alkohol, drog, egyes gyógyszerek szedése, pajzsmirigy túlműködése, stressz, lelki tényezők, örökölt hajlam.

 

Megelőzés:

A leghatékonyabb megelőzés életmódbeli változtatással érhető el:

  • egészséges testsúly fenntartása
  • megfelelő, zsírmentes, változatos étrend
  • rendszeres testmozgás
  • alkoholfogyasztás mérséklése
  • dohányzás elhagyása
  • túlzott kávéfogyasztás kerülése

 

Ezeken kívül nagyon fontos az évenkénti orvosi szűrővizsgálat, hiszen egy általános ellenőrzéssel időben felismerhető a rendellenesség és időben megkezdődhet a kezelés.

Kardiológiai szakrendelés (kattintson ide)

 

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)