online időpontfoglalás

blog

Tájékoztató a női betegségek után igénybe vehető adókedvezményről

Komoly sikerként tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a Női Liga (Babagenetika Egyesület; Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen! Egyesület; Mályvavirág Alapítvány; Mellrákinfó Egyesület és a Női Egészségért Alapítvány) hathatós közreműködése révén 2019. január elsejétől bizonyos-rendeletben meghatározott- súlyos fogyatékosságnak minősülő női betegségek esetén az ezekben szenvedő betegek adókedvezményt érvényesíthetnek.

 

Többek által ismert tény, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §-a rendelkezik arról, hogy a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek. A törvény értelmében az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-nak megfelelő összeg, amely 2018-ban 6.900 forint volt havonta.

Ezen súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek listáját a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet tartalmazza. 2019.01.01-től ezen betegségek közé bekerültek olyan gyakori súlyos női betegségek is, mint a mellrák, a petefészekrák, a méhnyakrák és az endometriosis is. A Magyar Közlönyben megjelent 287/2018. (XII.21.) számú kormányrendelet tartalmazza ezt a módosítást.

 

 Mi a konkrét teendő, ha valaki érvényesíteni akarja ezt az adókedvezményt?

A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolás, amelynél gondosan ügyelni kell arra, hogy kiállításakor a betegség kezdetét (az első diagnózis pontos dátuma) is tüntesse fel az orvos. Ha az első diagnózis felállításának pontosítására nem kerül sor, akkor az igazolás kiállításának időpontjától lehet a kedvezményt érvényesíteni. Az igazolást tehát szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy abban az esetben, ha az állapot a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján végleges, a beteg választott háziorvosa állítja ki. Ha az állapot nem végleges az igazolást évente kell megújítani.

 

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás adattartalma:

  • A súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele
  • Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma
  • A súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása
  • Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása
  • Az igazolás kiállításának dátuma
  • Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása 

Ilyen igazolás hivatalos formátuma letölthető pl: Orvosi igazolás, Orvosi igazolás 2

Ha az igazolást sikerült beszerezni, akkor a munkahelyen keresztül, a könyvelőjén keresztül illetve közvetlenül lehet a NAV hoz benyújtani.

Fontos tudni, hogy ez a kedvezmény alanyi jogon jár, de csak akkor, ha a súlyosan fogyatékosnak minősülő magánszemély rendelkezik az összevont adóalapba tartozó jövedelemmel, amely után adófizetési kötelezettsége keletkezett. Természetesen adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény nem érvényesíthető, és arra sincs lehetőség, hogy a jogosult adóköteles jövedelem hiányában másnak átadja a kedvezményt érvényesítésének jogát (például szülőnek, házastársnak).

Annak sincs akadálya, hogy a magánszemély döntése szerint csak az adóévi bevallásában érvényesítse a személyi kedvezményt, például, ha megbízási szerződés alapján csak néhány alkalommal szerzett jövedelmet az adóévben, és az adóelőlegből a kifizető nem érvényesítette a kedvezményt, akkor az adózó az éves adóbevallásában utólag érvényesítheti azt – amennyiben valamennyi feltételnek megfelel. Ilyenkor az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de az elévülési időn belül meg kell őrizni, mert a kedvezményre jogosultság az esetleges adóellenőrzés során e dokumentummal igazolható.

Friss információ szerint az újonnan bekerült női betegségek esetén az adókedvezmény visszamenőlegesen nem érvényesíthető, tehát csak 2019. január 1.-től érvényesíthető. Amennyiben ez az információ változik, tájékoztatni fogjuk Önöket.

A FINNAMED Magánklinikán várakozás nélkül elintézheti a törvényi feltételeknek megfelelő igazolást 10 perc alatt. Kérdés esetén hívja a 06 42 512 222 központi számunkat.

 

Forrás: Intima.hu, edometriozistamogatoblog.hu

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)