online időpontfoglalás

blog

Zsírmáj és inzulinrezisztencia

A májsejtekben felhalmozódó zsír gyakori állapot, melyet sokszor csak egy más miatt elvégzett hasi ultrahang jelentéktelen mellékleleteként értékelnek, pedig amellett, hogy fontos betegségek előjelzője lehet, kezeletlenül, huzamosabb idő után májgyulladás léphet fel, később májzsugorodás, májelégtelenség.

 

Jó példa erre, hogy jelenleg az Egyesült Államokban a májzsugorban szenvedő betegek legnagyobb százalékában nem az alkohol, hanem a nem-alkoholos zsírmáj okozza a betegséget.

 

A máj számos feladata közül az egyik az energiaforgalmat biztosító anyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírsavak) tárolása, feldolgozása és szállítása. Amennyiben a májszövetben zsírosodás lép fel, az mindenképpen arra utal, hogy a máj valamilyen okból nem tudja megfelelően ellátni a funkcióját, a zsírmolekulák a májsejtekben “megrekednek”. Ennek a hátterében több ok is lehet.

 

Mérgező anyagok (pl. növényvédő szerek, nehézfémek és persze az alkohol) béníthatják a májsejteket, mely eleinte zsírmáj formájában jelentkezik. Ezekben az esetekben a májszövetben egyidejűleg gyulladásos folyamat is zajlik, a májenzimek magasak, esetleg a jobb bordaív alatt lehet enyhe érzékenység.

 

Túlzott mértékű finomított gyümölcscukor fogyasztása (általában multivitamin gyümölcslevek, üdítőitalok, energiaitalok) a májsejtekbe csak energiaigényes folyamattal tudnak belépni, ezért a máj sejtjeit a gyümölcscukor (fruktóz) feldolgozása lemeríti, mint egy akkumulátort, vagy elemet.

 

Harmadik esetben a túlzottan magas inzulinszint, illetve a beteg szöveteinek inzulinnal szembeni ellenállása (inzulinrezisztencia) okozza. Az inzulin a hasnyálmirigy belső elválasztású szigetsejtjei által termelt hormon, melynek feladata a szőlőcukor bejuttatása a sejtekbe.

 

Emellett az inzulin egy tipikus “raktározó” hormon. A viszonylag szénhidrátban bőséges nyári időszakban az elfogyasztott cukrot, keményítőt (melyből a felesleg 1-2 napon belül kiürülne a szervezetből) zsírrá alakítja és energiatartalmát elraktározza a zsírszövetben, illetve gátolja a szervezet zsírjának bontását. Fontos ezért megjegyezni, hogy bizonyos családokban, ahol úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség előfordul, azon családtagoknál várható a cukorbetegség későbbi megjelenése, akiknél zsírmájat diagnosztizálnak.

 

A zsírmáj tehát évekkel megelőzi a cukorbetegséget, ezért célszerű rendszeresen (1-2 évente) cukorterhelést elvégezni, mivel a cukoranyagcsere zavarainak előstádiumában (csökkent glükóztolerancia, emelkedett éhomi vércukor) elkezdett életmódbeli és gyógyszeres kezelés megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Fontos tényező az inzulin-rezisztencia női (és férfi) termékenységre kifejtett kedvezőtlen hatása, mely miatt terméketlenség esetén szintén jogos az inzulin-érzékenység meghatározása. Ezt alavetően egy terheléses vizsgálattal lehet elvégezni, mely során éhgyomorra, majd cukrot tartalmazó ital elfogyasztását követően egy és két óra múlva történik vérvétel. Ennek során minden mintából vércukrot és inzulinszintet határozunk meg.

 

Nagyon gyakran a magas inzulinszint és az inzulin rezisztencia bevezető tünete a hirtelen, étkezés után 1,5-2 órával fellépő éhség, szédülés, alkalmanként alacsony vércukor.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)