online időpontfoglalás

Kúszóhártya (Pterygium) eltávolítás

 

A kúszóhártya a szem felszínét érintő elváltozás, mely a szaruhártya irányába kúszó kötőhártya kettőzet. Küllemét illetően rózsaszín, húsos és gyakran a szem orrhoz közelebbi oldala irányából nő a pupilla felé. Érintheti az egyik szemet, vagy mindkét oldalt is. Méreténél fogva akadályozhatja a látást, astigmia jellegű fénytörési hibát okozhat, ami szemüvegviselést tesz szükségessé. Így nem csak esztétikai hibát jelent, hanem az életminőséget is rontja. 

 

Kinél alakulhat ki?

A pterygium leggyakrabban azokat az embereket érinti, akik sok időt töltenek a szabadban, főleg napsütésnek kitett helyen. A szeles, poros környezet is elősegítheti a kialakulását. A száraz szem szindróma is növeli a rizikót. Kialakulása 20-40 éves férfiak körében a leggyakoribb.

Kezelése

Amíg a pterygium nem okoz tüneteket, illetve nem veszélyezteti a látást nem feltétlenül szükséges kezelés. Amennyiben a kúszóhártya jelentős esztétikai problémával vagy látásromlással is együtt jár, idegentestérzést okoz, amely zavaró az érintett számára, akkor javasolt a műtéti eltávolítás.

A műtétre általában helyi érzéstelenítésben kerül sor. A kúszóhártyát a szemész szakorvos mikroszkóp alatt lefejti, a szaruhártyát megtisztítja. A beavatkozás kb. 30 percet vesz igénybe. A műtétet követően fedőkötés kerül a szemre és a beteg otthonába távozhat, ahol szemcseppes kezelés szükséges a beavatkozás után pár hétig. Néhány napig a szemet nem érheti víz és óvni kell az UV sugárzástól, illetve kerülni kell a szeles, poros környezetet. A szem az első 15 napban vörös lehet, ami általában egy hónap után fokozatosan eltűnik.

 

A kiújulás megelőzése

A kúszóhártya eltávolítását követően hajlamos kiújulni, ezért fontos, hogy védjük szemünket a szélsőséges környezeti hatásoktól és a szemszárazságtól. Viseljünk jó minőségű UVA+UVB szűrős napszemüveget, kerüljük a szeles, poros helyeket és rendszeresen használjunk műkönnyet.
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)