online időpontfoglalás

Tumormarker vizsgálatok az F MEDICAL Magánklinikán

A tumormarkerek olyan anyagok, amelyeket a daganatos sejtek termelnek vagy a szervezet bizonyos reakciói miatt jelennek meg a vérben vagy más testnedvekben. Ezek a tumormarkerek segítenek az orvosoknak a rákos megbetegedések korai felismerésében, a kezelés hatékonyságának nyomon követésében és a daganatok visszatérésének ellenőrzésében. Fontos megjegyezni, hogy egyetlen tumormarker vizsgálat sem elég a rák diagnózisához. Általában több különböző vizsgálat és további képalkotó eljárás szükséges a pontos diagnózis felállításához. Fontos még megjegyezni, hogy negatív tumormarker eredmények nem zárják ki daganatos betegség meglétét, mivel a rákos megbetegedések jelentős részének nincsen specifikus markere. Önmagában a képalkotóval igazolt daganat és tumor marker pozitivitás nem elegendő a diagnózis felállításához, ehhez kevés kivételtől eltekintve szövettani vagy citológiai vizsgálat is szükséges.

 

 

Mikor szükségesek a tumormarker vizsgálatok?

 

 

Prosztatarák szűrés tumormarkerei

 

PSA (Prosztata Specifikus Antigén) (Totál PSA)

A prosztatarák a férfiak körében az egyik leggyakoribb rákfajta, amely a prosztata eltávolításával gyógyítható, amennyiben korán felismerik. A PSA egy glikoprotein, funkcionálisan egy a kallikrein családba tartozó szerin-proteáz, amelyet a prosztata mirigyhámsejtjei termelnek. Mérése alkalmas a prosztatarák szűrésére, stádiumának megállapítására, kezelésének és a kiújulásának monitorozására. 45 évnél idősebb férfiak esetében évente ajánlott a PSA-érték ellenőrzése. 

Fontos megjegyezni, hogy a PSA emelkedett lehet prosztatagyulladás, jóindulatú prosztata megnagyobbodás és rosszindulatú prosztatadaganat esetében is, illetve ritkán szigetszerűen kialakult prosztata tumorok esetén akár negatív is lehet.

 

 

Szabad PSA

A prosztataspecifikus antigén (PSA) a prosztatamirigy hámsejtjeiben található. A szabad PSA vizsgálat rendeltetés szerint a szabad PSA és össz PSA százalékos értékének meghatározására szolgál. A szabad PSA százalékos értékének segítségével különbséget lehet tenni a prosztatarák és a jóindulatú prosztatabetegség között.

 

Gyomor- és bélrendszeri rák tumormarkerei

 

AFP (alfa-fetoprotein)

Az alfa-fetoprotein (AFP) egy olyan fehérje, amelyet nem várandós személyek esetén többnyire a máj vagy bizonyos daganatok termelnek. Az egészséges felnőtt ember szervezetében az AFP kis mennyiségben van jelen. Megemelkedése elsősorban májrák,  hererák esetében jellemző, de jóindulatú elváltozásokban és gyulladásos folyamatokban is emelkedhet.

 

CA 72-4

A CA 72-4 különböző karcinomákban jelenhet meg: vastagbél, gyomor és hasnyálmirigy de lehet petefészek, emlő, méhnyálkahártya eredetű is.

A CA 72-4 teszt segítséget nyújt az ovárium, illetve a gyomorrákos megbetegedése során alkalmazott terápiák hatékonyságának ellenőrzéséhez.

 

CA-19-9

A CA 19-9 egy tumor antigén, amely hasznosnak bizonyult a hasnyálmirigy-, illetve epeúti daganatban szenvedő betegek diagnosztizálásában és gondozásában.

A teszt a korábban gasztrointesztinális rákbetegség miatt kezelt betegek monitorozását segíti. A betegségmentes klinikai stádiumban lévő betegek szérum CA 19-9- értékének sorozatos mérését a rákbetegség kiújulásának korai kimutatására szolgáló más klinikai módszerekkel együtt kell alkalmazni. EMelkedett lehet még krónikus epeúti gyulladásos folyamatokban (főként autoimmun epebetegségekben).

 

CEA (karcinoembrionális antigén)

A CEA magzati és tumorsejtek által termelt fehérje. Mivel ezek a sejtféleségek egészséges szervezetben nem fordulnak elő, a CEA emelkedett értékéből következtetni lehet arra, hogy a szervezetben daganatos elváltozás alakult ki.

 

Emelkedett CEA koncentráció elsődleges vastag-és végbélrákban fordul elő, de más szerveket – például a gyomor-bélrendszert, az emlőt, a tüdőt, a petefészket, a prosztatát, a májat és a hasnyálmirigyet – érintő rosszindulatú daganatban is. Dohányos betegekben normál érték valamivel magasabb, így a vizsgálat álpozitív eredményt adhat.

 

M2-PK marker

A piruvátkináz a glükóz anyagcsere egyik fontos enzime, ennek az enzimnek az egyik formája az M2. Az M2-PK izoenzimet a proliferáló sejtek és daganatsejtek is termelik. A széklettel ürülő M2-PK azonban jól alkalmazható markere a vastagbélráknak.

 

Petefészekrák korai felismerésére alkalmas tumormarkerek

 

A petefészek rák az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganat. Általában későn diagnosztizálják, mivel kezdeti stádiumban tünetmentes, megbízható szűrővizsgálati módszerek pedig jelenleg nem állnak rendelkezésre.

 

 

HE4 (humán epididymis protein 4)

A hámeredetű petefészekrák kimutatására szolgáló viszonylag új tumormarker. Normál szövetekben (légzőszervi és nemzőszervek szöveteiben) csak alacsony mértékben választódik ki, a tüdő epithelialis sejtjeiben, és néhány petefészekrákban viszont magas szintet mutat.

 

Cancer antigén 125 (CA-125)

A CA-125 hasznos tumor marker a petefészekrák-kezelésen áteső betegek terápiájának megválasztásában és kórállapotuk monitorozásában.

A CA-125-koncentráció diagnosztikai eszközként önmagában nem elegendő a betegség jelenlétének, illetve kiterjedésének meghatározásához. Emelkedett lehet - akár férfiakban is - hashártya, mellhártya vagy a szívburok lemezei közt létrejött folyadékgyülemek, áttétképződés, gyulladás esetén is, illetve azbeszt expozíció következményeként létrejött mellhártya daganat esetén. Endometriózisban értéke legtöbbször mérsékelten emelkedett.

 

HE4 + CA-125 rizikó becsléssel (ROMA-index)

Lényeges, hogy a tünetekkel rendelkező nők esetében legyen olyan érzékeny és specifikus biomarker, ami segít a betegség korai felismerésében.  A CA-125 és HE4 vizsgálat együttes alkalmazása ilyen. A hámeredetű petefészekrák valószínűségének becslésére szolgál a ROMA index (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm): az algoritmus figyelembe veszi a HE4 és a CA-125 értéket, valamint a beteg menopauzális státuszát.

 

 

Emlőrák tumormarkere

 

CA 15-3 (Cancer Antigen 15-3)

A CA 15-3 az emlő sejtjei által termelt fehérje. Az egészséges sejtek is termelik a CA 15-3-t, a daganatsejtekben viszont fokozott mértékben képződik. Az adott marker mérése – más klinikai és diagnosztikai eljárásokkal együtt alkalmazva – hasznos eszköz az áttétes emlőrákban szenvedő betegeknél a betegség nyomon követése és a betegek terápiája során.

Az enyhe vagy közepes mértékű CA 15-3 emelkedés más kórképekben is előfordulhat: tüdő, máj- és hasnyálmirigyrákban, cirrhosisban, vagy az emlő jóindulatú rendellenességeiben.

 

Neuroendokrin szervből kiinduló daganatok tumormarkere

 

Chromogranin A

A Chromogranin A (CgA) vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók a karcinoid tumorok és más, neuroendokrin, hormontermelő sejtekből kiinduló daganatok, valamint kezelt betegség esetén nyomon követhető a terápia hatékonysága. Értéke fals pozitív lehet savcsökkentő gyógyszerek alkalmazása mellett, ezért azok elhagyása javasolt a vérvételt megelőző 1-2 héten.

 

Neuron specifikus enoláz (NSE)

Az NSE idegsejt eredetetű tumorok markere. Az igen agresszív kissejtes tüdőrák termelheti, illetve egyes gyermekkori idegdúc eredetű daganatok (például neuroblasztóma).

 

Szérum béta2 mikroglobulin

Immunsejtek, főként nyiroksejtek fokozott szaporodása és pusztulása kapcsán emelkedik meg a szintje a vérben, ezért limfoid leukémia, nyirokrák irányába terelheti a kivizsgálást. Krónikus veseelégtelenségben, aktív autoimmun betegségekben szintje emelkedett lehet.

 

S100 fehérje

Rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat (melanoma), perifériás idegrendszeri daganatok (idegrostokat körülvevő sejtekből kiinduló rosszindulatú daganatok) markere. Melanoma terápiájának követésére hasznos, a diagnosztikában természetesen csak a rendszeres bőrgyógyászati szűrés kiegészítéseként használható.  

 

Vastagbéldaganat szűrőcsomag

 

A vastagbéldaganat az egyik vezető halálozási ok Magyarországon (a 100 000 főre eső betegek száma Magyarországon duplája az európai átlagnak), ezért nagyon fontos, hogy mindenki rendszeresen részt vegyen szűrővizsgálatokon.

Az idejében felfedezett vastagbéldaganat csaknem mindig meggyógyítható. Ráadásul a daganat korai, még jóindulatú formája, a bélpolip eltávolítása általában még műtétet sem igényelne.

 

Kinek ajánljuk?

 

A vizsgálati csomagot azoknak fokozottan ajánljuk, akikre igazak valamely kiemelt kockázati tényezők:

A vastagbéldaganat szűrőcsomagról bővebben ide kattintva olvashat.

 

Tumormarker csomagok hölgyeknek

 

A vizsgálatok elvégzését elsősorban azoknak a hölgy pácienseinknek ajánljuk, akiknek a családjában előfordult daganatos megbetegedés, illetve olyan bizonytalan eredetű panaszaik vannak, melyek mögött felmerül a tumor lehetősége is.

Tumormarker csomag I

Tumormarker csomag II

 

Tumormarker csomagok férfiaknak

 

A panelt elsősorban azon férfi pácienseinknek ajánljuk, akiknek a családjában előfordult daganatos megbetegedés, illetve olyan bizonytalan eredetű panaszaik vannak, melyek mögött felmerül a tumor lehetősége is.

Tumormarker csomag I

Tumormarker csomag II

 
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)