online időpontfoglalás

Hidrogén kilégzéses tesztek

A H2, azaz hidrogén kilégzési teszt több betegség és érzékenység kimutatására is alkalmas a vizsgálat. A fruktózra (gyümölcscukor-intolerancia), laktózra (tejcukor érzékenység) és laktuózra (kontaminált vékonybél szindróma) szűr a fájdalommentes három órás vizsgálat.

Fruktózintolerancia, avagy gyümölcscukor-intolerancia mutatható ki. Ha gyümölcsfogyasztást követően rendszeres, kellemetlen tüneteket – görcsös hasi fájdalmat, hányingert, hányást, haspuffadást vagy hasmenést – tapasztalunk, akkor érdemes utánajárni annak, hogy panaszainkat nem fruktózintolerancia okozza-e.

Laktózintolerancia, avagy tejcukor-érzékenység kimutatására alkalmas teszt, amit akkor javaslott elvégezni, ha a tejtermékek fogyasztását követően kellemetlen hasi panaszokat tapasztalunk. Ilyen a puffadás, bélgörcsök, hasfájás, hasmenés.

Laktuóz teszttel a  vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok, vagyis a kontaminált vékonybél szindróma állapítható meg.

 

 

Felkészülés a hidrogén kilégzési tesztre

A páciensnek jóval a vizsgálat időpontja előtt el kell kezdenie felkészülni a vizsgálatra, hogy az eredmény értékelhető legyen.

  1. A vizsgálatot megelőző héten már bizonyos teszt eredményét befolyásoló gyógyszereket nem szabad szedni:
  1. Előző este nem javasolt:
  1. A vizsgálatot megelőzően 12 órán át nem szabad:

 

A H2 kilégzési vizsgálat lefolyása

A helyszínre megérkezve a beteg száját és garatját fertőtlenítik antibakteriális hatású szerrel történő öblítéssel.

Majd elfogyasztja a tesztfolyadékot, amelynek mennyisége kb. 300 ml.

Ezt követően 30 percenként kilégzéseket végez a készülék érzékelőjébe.

A vizsgálat teljes időtartam 120 és 180 perc. A vizsgálat elvégzése után az eredmény azonnal kiértékelhető.

A kiértékelés során az összes mérési eredmény az alapértékhez (első mérés) valamint egymáshoz való viszonyát (alakulását) figyelik meg. A vizsgálat ideje során természetesen nem csak a készülékkel mért adatokat jegyzik fel, hanem a beteg többi laktózérzékenységre jellemző tünetét is: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalmak, puffadás stb. A hidrogén kilégzési teszt eredményét később a szakorvos adja ki.

 

Ha a kiindulási érték, több mint 16 ppm, akkor az orvos javasolhatja, hogy egy másik alkalommal végezzék el a hidrogén kilégzési tesztet.

Egyes emberek bélflórájában metánképző baktérium van, esetükben a bélben felszabaduló hidrogénből metán képződik és így a kilélegzett levegő hidrogéntartalma nem nő meg akkor sem, ha tápcsatornájukban fokozott mennyiségben termelődik hidrogén.

Más emberek bélflórájában kénhidrogént termelő baktériumok vannak. A metánt és kénhidrogént termelő bélflórával rendelkezők esetében a hidrogén kilégzési teszt álnegatív eredménnyel járhat.
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)