online időpontfoglalás

Bőrelváltozások eltávolítása, kezelése


Bőrelváltozásról akkor beszélünk, amikor a bőr egy részének szokatlan a kinézete vagy rendellenes növekedést mutat. Bizonyos bőrelváltozások rosszindulatúak lehetnek, ezért minden esetben szükséges az eltávolításuk a súlyosabb betegségek megelőzése érdekében. Abban az esetben, ha a gyanús, rák kialakulására hajlamos elváltozást nem távolítják el, az a továbbiakban súlyosabb stádiumhoz, áttéthez is vezethet. Ha rosszindulatú elváltozás gyanúja nem merül fel, de az elváltozás a test olyan részén alakul ki, ahol sérülésnek, fokozott irritációnak van kitéve, vagy csupán kozmetikailag zavaró, abban az esetben is indokolt lehet az eltávolítása.

Fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben a páciens bármilyen bőrelváltozást észlel a testén, mindenképp forduljon bőrgyógyászhoz a pontos diagnózis érdekében. Bőrelváltozások típusai: 

Pigmentáció

A melanin nevű pigment adja a bőr és a haj színét. A pigmentfoltokat a melanin túltermelődése okozza. A kiváltó okok között első helyen szerepel a napsugárzás, de ezen túl genetikai tényezők, vitaminhiány, gyulladásos folyamatok és hormonális hatások is lehetnek a háttérben. Ha a pigmentfoltok jelenléte zavaró, ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni, aki ellenőrzi a bőr állapotát és felkutatja, mi áll a foltok hátterében. A kezelés kenőcsök vagy kozmetikai eljárások alkalmazását is magában foglalhatja.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Használjunk magas színvonalú UV, SPF szűrőket tartalmazó napvédő krémeket és étkezésünk legyen vitaminokban gazdag.

Anyajegy

Az anyajegy olyan éles határral rendelkező elváltozás a bőr felszínén, aminek színe és felszíne különbözik a bőrétől. Alakját tekintve lehet kör alakú vagy teljesen szabálytalan. Az anyajegyek száma részben örökletes, részben pedig függ attól, hogy gyermekkorban mennyi időt töltöttünk a napon fényvédelem nélkül. Számukat befolyásolhatják a hormonális változások is, így serdülőkorban és terhesség alatt különösen fontos az anyajegyszűrés. Feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz, amennyiben új anyajegy jelenik meg és annak mérete, alakja, színe vagy formája folyamatosan változik, továbbá akkor, ha egy meglévő anyajegy viszket, fáj, vagy mérete, alakja, színe, formája megváltozik.

A bőrgyógyásszal való konzultáció során szó esik a páciens korábbi betegségeiről, panaszairól, családban előforduló betegségekről, gyógyszerek szedéséről. Korábbi leleteit áttekintjük, majd alaposan megvizsgáljuk az adott területet. Az anyajegyek eltávolítása bőrgyógyászati szakvéleményt követően a sebészeten történik meg. A műtét során helyi érzéstelenítést alkalmazunk, minden rendellenes bőrkinövést eltávolítunk és minden esetben szövettani vizsgálatot végzünk rajta. Az operáció 15-45 percet vesz igénybe. A műtét után nagyon fontos továbbra is vigyázni a kezelt testrészre. Az anyajegyet pár napig le kell fedni, óvni kell a természetes napfénytől, a feszüléstől, így néhány hétig tilos az intenzív mozgással járó tevékenység folytatása. Továbbá kerülni kell a szoláriumokat és mindig tisztán kell tartani a bőrfelszínt. Az érintett bőrfelületet kezeljük speciális kenőccsel, amennyiben az orvos elrendelte ezt. Más kozmetikai anyagot, alapozót azonban tilos rákenni. A heg kezdetben piros és némileg kiemelkedő lesz, de általában néhány hónap alatt veszít színéből és méretéből. A műtét után 7-14 nappal kontroll vizsgálat javasolt.

A megelőzés rendkívül fontos. Kövessük a változásokat, rendszeresen ellenőrizzük a testfelszínt és az anyajegyeket. A napsütésnek ki nem tett bőrfelszínt (hajas fejbőr, tenyerek, talpak, nemi szervek, emlők alatt) is ellenőrizni szükséges.

Az ABCD szabály segít a bőrdaganatok mielőbbi észlelésében:

Továbbá tartózkodjon a túlzottan erős napsugárzástól, kerülje a szoláriumozást, használjon napvédő krémet a szabadban és ruházatával is óvja bőrét a napsugárzástól.

Időskori bőrelváltozás

A bőr idősebb korban egyre szárazabb, ezt megfelelő minőségű krém sűrű használatával lehet kompenzálni. A ráncok és a foltok szintén a bőr öregedésével jelentkeznek. A bőr felszínén megjelenő barnás, szabálytalan alakú foltok lehetnek májfoltok, ehhez nagyon hasonlít a seborrheás keratosis, ismertebb nevén időskori szemölcs.  Ez az elváltozás bár nem rosszindulatú, de rendszeres kontrollt igényel. Színe jellemzően barna, de számtalan árnyalatban megjelenhet, nem okoz fájdalmat, de esztétikai beavatkozásként kérésre eltávolíthatók. Szintén időskori bőrelváltozások az angiómák, amely pici vörös foltokban jelennek meg. Az időskori bőrelváltozás természetes jelenség, azonban fontos ezeknek a változásoknak a bőrgyógyász általi vizsgálata.

Szemölcs

A szemölcs olyan gyűjtőfogalom, mely olyan változó méretű, kemény bőrkinövéseket foglal magába, amelyek a test bármely részén kialakulhatnak, leggyakrabban ujjakon és a kézháton, a talpon, a törzsön, illetve a nemiszervek környékén.  Ezt a típusú bőrelváltozást leggyakrabban valamilyen vírus fertőzés okozza. A szemölcsöt okozó vírust legkönnyebben sérült bőrfelületen át, vagy uszodában, felázott bőrön kaphatjuk el. Különösen nagy a fertőzés kockázata legyengült immunrendszer esetén. A fertőzések lappangási ideje hosszú, általában 4 hét - 8 hónap.

A vírusos szemölcsök leggyakoribb fajtája a közönséges szemölcs (verruca vulgaris), melyet a HPV vírusok okoznak. A szemölcsök ezen típusa könnyen felismerhető karfiolszerű kinézetéről. Körülbelül borsó nagyságúak, színük és formájuk változó. Leggyakrabban az ujjakon, a körmök közelében, a kézfejen, a térd, a könyök környékén vagy az arcon fordulnak elő. Jelenlétük fájdalommentes, kivéve akkor, ha a köröm alatt nőtt, vagy ha megsérül.

Léteznek még talpi szemölcsök (verruca plantaris). Ezek a szemölcsök belülről nőnek, kívülről csak egy kis részük látszik, valójában sokkal nagyobbak és csak nagyon nehezen lehet megszabadulni tőlük. Ha nem kezeljük megfelelően, a szemölcs kiújul vagy elszaporodik.

Az uszodaszemölcsök (mollusca contagiosa) félgömbformájú kinövések. Felületük fényes, a közepük behorpad. Az uszodákban rendkívül gyorsan fertőznek. A nedvesség felpuhítja a bőrt, így a szemölcsvírusok könnyedén bejuthatnak a bőrbe. A gyerekek gyakrabban fertőződnek meg. Többnyire a hason, háton, karokon vagy lábakon jelennek meg a szemölcsök. Az egyik legszembetűnőbb jellegzetességük, hogy csoportokban jelentkeznek. A többi szemölcstől eltérően ezt a típust nem a humán papillomavírus okozza, hanem a himlővírusok közé tartozó faj.

A nemi szemölcsök (verruca genitalis, speciális típusa a condyloma) elsősorban szexuális úton terjednek, és nagyon veszélyesek lehetnek. A szemölcsök ezen típusát HPV vírusok okozzák.

A szemölcsöt többféle módon lehet eltávolítani: ecsetelővel, éles kanállal, kauterrel, lézerrel. A verrucák esetében igen gyakran kombinált kezelés a legeredményesebb, és mellette fordul elő a legritkábban a szemölcsök kiújulása. Az eltávolítás módját mindig a szemölcs típusa, nagysága határozza meg.

Lipóma

A lipóma (zsírcsomó) jóindulatú bőrdaganat, mely lassan növekszik. Többnyire a bőr alatti zsírszövetekben fejlődik ki a törzsön, a lábakon vagy a karokon. Minél több kötőszövetet tartalmaz egy lipóma, annál keményebb lesz. Jelenléte leginkább esztétikai problémát okoz. Ha túl nagy méretűre nő egy lipóma, előfordulhat zsibbadás, valamint fájdalom az adott területen, hiszen ilyenkor nyomhatja az alatta lévő idegeket. A lipóma eltávolítása csak sebészi úton lehetséges. A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik. A kivágott tumort szövettani vizsgálatra küldik, hogy a rosszindulatú daganat lehetőségét kizárják.

Fibróma

A fibróma puha, körülbelül rizsszemnyi nagyságú, a bőr árnyalatához igazodó, esetleg annál valamivel sötétebb jóindulatú sejtburjánzás, mely főként a hajlatokban vagy azokon a részeken jelenik meg, ahol a bőrt állandóan dörzsöli valami, így általában a nyakon, a melleknél, a hónaljnál, a lágyéknál, illetve a szemhéjon alakul ki. A fibróma egy kis „nyélen” keresztül kiemelkedik a bőrfelületből, és bár nem okoz fájdalmat, gyakran kellemetlen vagy zavaró lehet.
Kialakulásában hormonális és genetikai tényezők egyaránt szerepet játszanak. Többnyire nem jár panasszal, esztétikailag viszont zavaró lehet. A fibrómát szakorvos könnyen el tudja távolítani, még érzéstelenítés sem mindig szükséges a beavatkozáshoz.

Kásadaganat (atheroma)

A kásadaganat, más néven atheroma, a bőr alatt elhelyezkedő, jóindulatú daganat. Leggyakrabban a hajas fejbőrön, az arcon, a háton fordul elő és akár több cm-es nagyságot is elérheti. Egy kötőszövetes tokból és a benne található, faggyúmirigy által termelt tartalomból áll. Nevét a mirigyek által termelt, kásás állagú faggyú miatt kapta. A faggyútermelő mirigy váladékával megtelt tömlő akkor alakul ki, amikor a mirigy kivezető nyílása valamilyen oknál fogva elzáródik, így a benne termelődő faggyú felhalmozódik, ami a mirigy megduzzadásához vezet. Néha bakteriális fertőződés miatt begyulladhat, ilyenkor fájdalmas piros csomót észlelünk.

A kásadaganat eltávolítása egyrészt esztétikai okok miatt indokolt, másrészt a gyulladás és az annak következményeként kialakuló tályog megelőzése céljából. A sebészeten a bőrmetszés után tokostól eltávolítjuk az elváltozást, majd vérzéscsillapítás után a sebet plasztikai varrattal zárjuk. Az eltávolított anyagot szövettani vizsgálatra küldjük.

Basalioma

A basalioma lassan növekvő, az egyik leggyakrabban megjelenő rosszindulatú bőrdaganat. A hámréteg alsó sejtrétegének őssejtjeiből fejlődik ki. Ritkán okoz áttétet. Leggyakrabban az ötven év feletti korosztály érintett, de előfordulhatnak fiatalkori megjelenések is, gyermekeken nagyon ritka. A daganat többnyire azon bőrfelületeken (arc, fül, mellkas, hát) alakul ki, melyek a napfénynek tartósan ki vannak téve, bizonyos esetekben azonban kialakulhat napfénytől védett bőrterületeken is. Gyakran viaszos fényű daganatként jelenik meg, de más alakot is ölthet.

Leghatásosabb kezelési mód a sebészi kimetszés. A kicsi, felületes basaliomák eltávolíthatók citosztatikus és immunmódosító, speciális hatású kenőcsök segítségével. A kezelt basalioma prognózisa jó, mivel áttétet gyakorlatilag nem ad. Viszont terápia nélkül igen kiterjedté válhat és nagy roncsolást okozhat. Amennyiben a seb három hét múlva sem gyógyul be, mindenképp beszéljünk a kezelést végző szakemberrel.


Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)