online időpontfoglalás

blog

A proktológiai vizsgálatok menete

Kedves Betegeink! Először is köszönjük, hogy megtisztelnek bizalmukkal. Engedjék meg, hogy az elkövetkező néhány sorban tájékoztatást adjunk a proktológiai vizsgálatok menetéről, a beavatkozások jellegéről, illetve ismertessük a betegek által követendő utasításokról. Segítséget kívánunk nyújtani nemcsak a közvetlen vizsgálat előtti és utáni teendőkről, hanem a hosszú távon is megfelelő életvitelről, beleértve az étkezési és életmódbeli tanácsokat.

Kérjük figyelmesen olvassa el tájékoztatónkat, és amennyiben további kérdése merülne fel, kérdezze kezelőorvosát.

Tisztelettel: Dr.Kolozsi Péter

 

 

Mi a teendő a vizsgálatot megelőzően?

A proctologiai szakvizsgálatot megelőzően speciális előkészület nem indokolt. Ennek megfelelően sem éhgyomorra, sem pedig előzetes hashajtásra nincs szükség. A betegek a vizsgálatot megelőzően hétköznapi rutin életvitelüknek megfelelően étkezhetnek, és gyógyszereiket is szokásaiknak megfelelően szedhetik.

Kiemeljük ugyanakkor azt, hogy kezelőorvosukat mindenképpen szükséges figyelmeztetniük az esetlegesen fennálló gyógyszerérzékenységről, illetve vérhígító gyógyszer alkalmazásáról is.

Amennyiben az szükséges a tükrözéseket megelőzően (az egészségügyi személyzet által alkalmazva) indokolt lehet székelési ingert létrehozó kúp használata, mely kb. fél óra alatt székletürítést okoz. Ez azon esetekben válhat szükségszerűvé, ahol a székletszennyezettség akadályozza a korrekt vizsgálatot, ezáltal pedig a megfelelő diagnózis felállítását.

Mindezek mellett célszerű magával hoznia korábbi orvosi dokumentációját, gyógyszereinek listaszerű felsorolását, tisztasági csomagot.

 

Hogyan zajlanak a vizsgálatok?

A proctologiai szakvizsgálatok alapvetően három egységből állnak. Először (a kórtörténet felvételét szolgáló beszélgetést követően) eszköz nélküli fizikális vizsgálat történik, mely során megtekintésre kerül a végbéltájék az alkalomszerűen fennálló bőrelváltozások vagy egyéb végbélkörnyéki folyamatok (fertőzés, tályog, váladékozás,stb.) igazolására.

A vizsgálat második része az úgynevezett anoscopia, vagy más néven aranyér - szűrés. Ezen vizsgálat alkalmával a végbél legalsó része kerül áttekintésre egy kisebb méretű végbéltükör segítségével. Ekkor kerülnek diagnosztizálásra a szükség esetén további gyógyszeres vagy műtéti ellátást is igénylő aranyeres csomók, vagy berepedések - fekélyek, de ugyancsak hasznos vizsgálat a végbéltáji sipolyjáratok belső végbél felőli nyílásainak igazolására is.

A harmadik, egyben utolsó részegysége a proctologiai vizsgálatoknak a rectoscopia, azaz végbéldaganat - szűrés. A vizsgálat kapcsán áttekintésre kerül a teljes végbél polypusok, gyulladásos bélbetegségek, vagy egyéb elváltozások tisztázása céljából. A tükrözéses vizsgálatokat követően - amennyiben ellátást igénylő kórkép kerül igazolásra - részletes tájékoztatást követően elvégzésre kerül a szükséges beavatkozás is. Kisebb kimetszések helyi érzéstelenítésben történnek, míg a nagyobb műtéteket előjegyzést követően műtői körülmények között altatásban végezzük.

 

Mire érdemes odafigyelni a vizsgálatokat követően?

Általánosságban megfogalmazható, hogy a proctologiai betegek legfontosabb otthoni feladata a megfelelő minőségű étkezések és folyadékbevitel biztosítása. Szükséges a kifejezetten zsíros táplálékok kerülése, a mindennapokba magas rosttartalmú ételek beépítése (pl: zab vagy búzakorpa, útifű maghéj, stb.), illetve ugyancsak alapvető az ideális mennyiségű folyadékbevitel. Ez testsúly függvényében naponta 1,5 – 2,5 liter szénsavmentes ásványvíz, zöld vagy herbál tea, esetlegesen kissé felhígított rostoslé elfogyasztását jelenti. Tartós székrekedéses problémák esetén ezt szükséges lehet enyhe székletlazító, vagy súlyosabb esetekben erőteljesebb hashajtók kiegészítésével. Mindezen intézkedések tudják biztostani a megfelelő állagú laza széklet ürítését, mely a végbéltáji betegségek gyógyulását tekintve elengedhetetlen.

Ugyancsak indokolt megemlíteni a beavatkozásokat követő sebgyógyulást illetően minden székelést követően, illetve ezeken kívül is naponta 2 - 4 alkalommal elvégzett tisztavizes sebzuhany szükségességét, a toilettepapír vagy tisztasági törlőkendők kerülését, illetve kötéscserék elvégzését.

Mindezen általános intézkedéseket operáló orvosa szükség szerint kiegészítheti végbéltáji kúpok, vagy kenőcsök alkalmazásával, fájdalomcsillapítókkal, egyéb életmódbeli tanácsokkal.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)