online időpontfoglalás

blog

Endovénás lézer abláció – lézeres visszérműtét Magánklinikánkon

A visszérbetegség kezelésére kifejlesztett egyik legmodernebb eljárás, az endovénás lézer abláció (EVLA), a lézeres visszérműtét elérhető az F Medical Magánklinikán.

Hazai és nemzetközi szakmai irányelvek alapján a leginkább ajánlott eljárás felületes vénás elégtelenség ellátására. Alkalmazható az alsó végtag belső oldalán található vena saphaena magna illetve a lábszár hátsó felszínén futó v. saphaena parva főtörzsek inszufficienciája esetén.

Hagyományos visszérműtéttel összehasonlítva, amikor több metszésen keresztül távolítjuk el a tágult visszereket, az endovénás lézer abláció számos előnnyel jár. Randomizált tanulmányok, meta-analízisek igazolták, hogy a nyitott műtétekhez képest kevesebb érzészavar, fájdalom, duzzanat, vagy véraláfutás alakul ki. A korszerű technika alkalmazásával sebfertőzés gyakorlatilag nincs, gyorsabb felépülés érhető el.

A lézeres eljárás a modern endovénás, vagyis katéter technikával végzett visszérműtétek speciális csoportjába tartozik. Lényege, hogy a tág vénatörzs elzárása hőhatáson alapul, az elzárandó véna köré pedig helyi érzéstelenítő oldat infiltrációjára, vagyis tumeszcens anesztéziára is szükség van. 

A hőhatás eléréséhez a Biolitec legmodernebb 1470 nm-es lézer generátorát használjuk, az egyik legkorszerűbb technológiával kifejlesztett radial lézer katéterrel. A korábban alkalmazott bare fiber vagy csupasz lézer szálakkal ellentétben a radial szál körkörösen adja le a hőenergiát, ezáltal biztonságosabb használat és nagyobb hatékonyság érhető el.

A tumeszcens anesztézia során használt folyadék helyi érzéstelenítő Lidocaint tartalmaz hűtött infúzióban oldva. A folyamat az oldatnak az elzárandó véna köré juttatását jelenti. Célja a fájdalomcsillapításon kívül, a környező szövetek hőkárosodástól való védelme, továbbá a vénafal közelítése a katéterhez, növelve ezzel a beavatkozás eredményességét.

Annak eldöntésére, hogy pácienseink számára valóban a lézeres visszérműtét a legoptimálisabb kezelés, alapos érsebészeti vizsgálatra van szükség. Amennyiben indokolt a műtét, kivizsgálást követően egyeztetett időpontban kerülhet sor a beavatkozásra.

A műtét végezhető altatásban, gerincközeli érzéstelenítésben, továbbá helyi érzéstelenítésben vénás gyógyszeres kiegészítéssel.

Az endovénás műtét során ultrahang ellenőrzése mellett kis szúrást követően lézerszálat vezetünk a felületes vénás főtörzsbe. Ezután következik a tumeszcens oldat véna köré injektálása. A lézergenerátor segítségével a katéter végén hőhatást hozunk létre, majd a dióda lézer szálat a vénában visszahúzva annak fala károsodik, ezáltal elzáródik a kezelt ér.

A beavatkozás következtében a tág oldalágakban csökken a vénás nyomás, így szemmel láthatóan megkisebbednek a visszértágulatok. A visszér oldalágak és a mélyvénákkal összeköttetést biztosító elégtelenül működő perforátor vénák elzárása a műtét következő szakaszában habszkleroterápiával történik.

A műtét végén az operált végtagra fásli kerül, melynek használata az utókezelés kiemelt része. Viselése több, általában négy hétig szükséges. A fásli bizonyos esetekben egy-két hét után kompressziós harisnyával helyettesíthető. Műtét után a mélyvénás trombózis megelőzése céljából 10 napig véralvadásgátló injekciót kell alkalmazni.

Műtétet követően betegeink rövid megfigyelést követően otthonukba távozhatnak. A modern technikának köszönhetően alapvetően nincs szükség kórházi ápolásra. Természetesen betegeink kényelmét, az érzéstelenítés módját, otthonuk távolságát és a műtét időzítését figyelembe véve sor kerülhet egy éjszakás megfigyelésre.

A lézeres visszérműtét minimál invazív beavatkozás, mely után 1-2 nappal betegünk a napi teendőit gond nélkül elláthatja, fizikai terheléstől viszont még egy hétig tartózkodni kell. Kisebb fájdalom, égő érzés, véraláfutások természetesen előfordulhatnak, melyek néhány nap, legkésőbb néhány hét alatt elmúlnak. A kezelt főtörzs a comb belfelszínén, lábszáron hetekig tapintható lehet. Az ellátott oldalágak helyén is maradhatnak néhány hét alatt visszahúzódó, tapintható csomók. Átmeneti végtagduzzanat szintén előfordulhat.

Összességében a megfelelő esztétikai hatás kialakulásához három-hat hónapra, ritkán egy évre is szükség lehet.

A legoptimálisabb eredmény elérése érdekében betegeink állapotát kontroll vizsgálatok alkalmával ellenőrizzük a műtét után egy héttel, egy és három hónappal, valamint egy évvel. Az oldalágak elzárására használt szklerotizáló anyag és az abból képzett hab egyszerre felhasználható mennyisége limitált, ezért a kontroll vizsgálatok alkalmával ismételt kezelésekre lehet szükség.

Az ellenőrző vizsgálatok száma, gyakorisága a végtag állapotának, illetve betegünk preferenciáinak függvényében változhat.

Természetesen a leggondosabb ellátás mellett is számíthatunk a visszérbetegség kiújulására, mely a kórkép multifaktoriális okaival magyarázható. Recidíva 5 év alatt 20%-ban, 10 év alatt akár 40-50%-ban is előfordulhat. A kiújult, esetleg a kezelt területtől eltérő helyen megjelenő visszerek ellátása a szintén egyénre szabottan történik.

 

Dr. Boros Péter

érsebész szakorvos

 

 

Érsebészeti vizsgálat (kattintson ide)

Szkleroterápia, habszkleroterápia (kattintson ide)

 

 

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)