online időpontfoglalás

blog

Hasznos tippek a tavaszi allergiás tünetek enyhítésére

ALLERGOLÓGIAALLERGOLÓGIA 2023.04.13 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Végre megérkezett a tavasz, csicseregnek a madarak, azonban a napsütéssel és a növények virágzásával az allergiaszezon is elkezdődött.

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Ezek az anyagok lehetnek pollenek, atkák, vegyszerek, stb.

Az allergiás megbetegedések gyakorisága az elmúlt évek során a világ számos országában növekvő tendenciát mutat. Magyarországon mintegy 2 millió ember szenved valamilyen allergiás megbetegedéstől.

 

Tavaszi allergének

A tavaszi allergia kialakulásában szerepet játszó pollenforrások a következők lehetnek:

 1. Fák

Tavasszal az első allergiás tüneteket leggyakrabban a fák pollenjei okozzák, mint például a nyír, a tölgy, a juhar, a kőris, a hárs és az éger.

 1. Füvek

A füvek pollenszezonja általában a nyár elején és a nyár közepén kezdődik, de néhány fűfajta pollenjei már tavasszal is megjelenhetnek. Ilyen többek között a pitypang, a csalán és a gyermekláncfű.

 1. Virágok

Bár a virágok nagyon szépek és illatosak, néhány virágfajta pollenje allergiás reakciót válthat ki, ilyen például az ibolya, a kamilla és a gerbera.

 

Az allergia leggyakoribb tünetei:

 • Orrdugulás
 • Orrfolyás
 • Tüsszögés
 • Szemviszketés
 • Szemkönnyezés
 • Torokirritáció
 • Légzési nehézségek
 • Köhögés
 • Bőrkiütések

 

 

Tippek a pollenallergia tüneteinek enyhítésére:

- Rendszeresen takarítsa otthonát, mossa gyakran a ruhákat, az ágyneműt, hogy csökkentse a por és pollen mennyiségét a levegőben

- Magas pollenkoncentráció esetén kerülje a ruhák szabadban történő szárítását

- Tartsa zárva az ablakokat: szellőztetés céljából a nyílászárókat csak kora hajnalban érdemes kinyitni, hiszen ekkor a legalacsonyabb a pollenkoncentráció a levegőben

- Használjon párásító készüléket: a pollenek és a száraz levegő irritáló hatást gyakorolhatnak az orrnyálkahártyára és a tüdőre. A párásító eszköz segítségével nedvesíthetjük a levegőt és enyhíthetjük a tüneteket

- Kerülje a szabadban történő tevékenységeket, mint a biciklizés, túrázás, fűnyírás, ha az érzékenységének megfelelő pollen koncentrációja a levegőben magas

- Használjon szemüveget vagy napszemüveget, ez segíthet megakadályozni, hogy a pollenek a szembe kerüljenek

- Kerülje a dohányfüstöt, mivel az irritáló hatású lehet az allergiás tünetekre

- Étkezzen egészségesen: fogyasszon vitaminokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket.

 

Az allergiás tünetek kezeléséről korábbi blogbejegyzésünkben olvashat ide kattinva.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)