online időpontfoglalás

blog

Allergiás tünetek csökkentése és kezelése

EGYÉBEGYÉB 2022.05.09 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Végre megérkezett a várva várt tavasz, azonban sokan feszengenek a fák és növények által kibocsátott pollenek miatt. A Semmelweis Egyetem oldala szerint idén az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, ezért az allergiás tünetek az eddigieknél korábban és erősebben jelentkeznek.

A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján idén erőteljesen növekedett az ellátásra szorulók száma és sok embernek komolyan romlott az életminősége az erős allergiaszezon miatt.

 

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Ez az anyagok lehetnek pollenek, atkák, élelmiszerek, vegyszerek, stb.

 

Tünetei:

A tünetek változóak lehetnek, okozhatnak légúti-, bőr-, gyomor-és bélrendszeri vagy az egész szervezetet érintő, súlyos tüneteket is. Ilyenek például:

 • orrfolyás
 • tüsszögés
 • köhögés
 • szemviszketés
 • orrviszketés
 • kaparó torok
 • hasfájás
 • csalánkiütés
 • duzzadt nyelv, torok, száj, arc
 • légzési nehézség
 • szédülés

 

Kezelése:

A legfőbb cél, hogy egy allergiavizsgálat során beazonosítsuk a tüneteket okozó allergéneket, melyre az F MEDICAL Magánklinikán az alábbi megoldást nyújtjuk:

Vérvétel: Egy egyszerű laborvizsgálat során akár 40 féle allergénre vizsgáljuk a pácienst. A vizsgálat kellemes környezetben zajlik, gyakorlott szakember által.

Prick teszt: Pulmonológiai szakrendelésünkön Prick teszt elvégzésére is lehetőség van. A teszt során gyárilag tisztított, kis mennyiségű allergént juttatunk a bőrbe. A kialakult bőrtünet alapján állapítjuk meg az eredményt.

Miután beazonosítottuk az allergéneket, az alábbi szakrendelések orvosaihoz fordulhat:

 

Immunológia

Mivel allergia során az immunrendszer túlzott mértékű működést mutat, az immunológus szakorvos a diagnosztizálás után meg tudja határozni a megfelelő terápiát.

 

Fül-orr-gégészet

A légúti allergia miatti panaszok sokszor fül-orr-gégész szakorvost igényelnek. Sajnos a nem megfelelően kiválasztott orrspray vagy gyógyszerek mellékhatásai miatt orrunk kiszáradhat, károsodhat az orrnyálkahártya, amiből később krónikus arcüreggyulladás is kialakulhat.

 

Bőrgyógyászat

Bizonyos allergének sok esetben csúnya bőrproblémákat okoznak, melyen bőrgyógyász szakorvos segíthet. Minden bőrallergiának megvan a sajátos tünete és kezelése, de a tipikus panaszok a viszkető, égő bőr, valamint duzzanat és kiütések megjelenése.

 

Szemészet

Sajnos egyes levegőben megtalálható allergének a szemünket sem kímélik. Ennek tünetei az égő, viszkető, vörös szemek. Az allergia felerősödése azonban akár tartós látásromlást is előidézhet, ezért a tünetek megjelenésénél mindenképp érdemes szemész orvoshoz fordulni.

 

Orvosi akupunktúra

Az orvosi akupunktúrás kezelés enyhítheti vagy akár teljesen megszüntetheti a kellemetlen allergiás tüneteket. A terápiát kúraszerűen érdemes ismételni, hogy hosszútávú eredményt érhessünk el. A kezelés minden esetben személyre szabott és békés, nyugodt környezetben zajlik.

 

Fontos kiemelni, hogy az allergiás betegség kivizsgálása és kezelése sok esetben komplex feladat és több orvosi szakterület együttműködését igényli.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)