online időpontfoglalás

blog

Hogyan táplálkozzunk egészségesen húsvét alatt

Mint minden ünnep, a húsvét is együtt járhat a túlevéssel, hiszen egy-egy családi vagy baráti összejövetel alkalmával nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt. Hazánkban is nagy hagyománya van ennek az ünnepnek, vannak tradicionális ételek, amelyek ilyenkor szinte mindenhol az ünnepi asztalra kerülnek. Ízletes sonkák, tojásos ételek, kalácsok, sütemények. Talán nem is ebben rejlik a probléma, hanem a mértékletességben bújik meg a dolog lényege.

Fontos, hogy a túlevést és az esetleges plusz kilók felszaporodásának elkerülését érdemes az elején megfogni, aminek egyik legalapvetőbb módja a megfontolt, tudatos vásárlás, elkerülve az impulzív módot, illetve a megfelelő, egészséges alapanyagok választása. Emellett fontos az is, hogyan készítjük el az ételeket. Egy átgondolt, egészséges és tápláló menüsor összeállítása kulcsfontosságú lehet ilyenkor is.

Kezdjük például a sonkánál. Milyet válasszunk és hogyan fogyasszuk? Mivel a sonkák között nagy különbség van, ezért a következőkre figyeljünk oda. Ha jó minőségű alapanyagot szeretnénk fogyasztani, válasszuk a hagyományosan pácolt, hosszú ideig érlelt, akár füstölt sonkát. Kerüljük azokat a termékeket, amely „gyorspácolt” és „füst ízű”. Figyelni kell még a lejárati idő mellett arra is, hogy ne legyen száraz vagy túl kemény, és ne is eresszen levet nyomás hatására. Tároljuk a friss sonkát hűvös, szellős helyen főzésig. Elkészítéskor pedig lassú tűzön főzzük, a kilogrammal megegyező ideig. Amennyiben sok friss zöldséggel fogyasztjuk, illetve a zsírosabb részekkel azért csínján bánunk, akkor ilyen módon megállja a helyét az ünnepi menü részeként.

 

 

Érdemes a fogások mellé alapvetően rostban gazdag élelmiszereket fogyasztani. Ilyenek a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, vagy a zöldségek (nyersen is), illetve értékes zsírokban gazdag élelmiszereket (mint például olajos magvak), így lehet egy komplett fogásunk.

A húsvéti menüben több módon elkészítve fordul elő a tojás. Ebben az esetben leginkább higiéniai szempontokra hívnám fel a figyelmet amellett, hogy természetesen a mennyiégre is szükséges figyelni. Érdemes ellenőrizni, hogy ne vásároljunk törött vagy sérült héjú tojást, illetve, hogy lehetőleg hazai és ne import terméket válasszunk. A főtt tojásos ételek esetében figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk sok ideig az ünnepi asztalon, tegyük hűtőbe, ha 2 óránál tovább nem fogyasztunk belőle.

 

Hogyan tudjuk a zöldségeket bevinni az étkezésünkbe ezalatt az idő alatt?

Az egyik legjobb és legegyszerűbb módja egy friss saláta készítése. Ehhez használhatunk nyers zöldségeket, de akár ki is egészíthetjük párolt vagy sült verziójával is. Emellett nagyon fontosnak tartom megemlíteni a zöldségkrémeket, amelyek vibráló színükkel színesítik is az asztalt, illetve a fogásokat. Köretként vagy akár önmagukban is fogyaszthatók a fent felsoroltak, illetve gyümölccsel is bátran kiegészíthetők. Gyümölcsökből készülhet vegyes saláta, gyümölcssaláta, és természetesen valamilyen könnyed sütemény desszert gyanánt.

 

 

A sütemények helyét talán a legnehezebb megtalálni. Amire figyelni kell az a mennyiség mellett és az elkészítési mód. Én ebben az esetben két féle megoldást javasolnék. Az egyik, hogy a hagyományos húsvéti kalács is süteménynek számít, azonban ha mégis valami más típusú édességre vágyunk, akkor érdemes gyümölcsös, túrós, könnyed módon készült süteményt előnyben részesíteni.

 

Tipp a túlevés elkerülésére

Fontos szem előtt tartani, hogy ünnep ide vagy oda, ez nem jelenti azt, hogy kötelező sokkal többet enni, mint egy átlagos napon. Azt javaslom, hogy ilyenkor is próbáljuk meg tartani a napi étkezési ritmusunkat, ne boruljon fel a napunk azzal az indokkal, hogy egész nap koplalok, hogy délután vagy este többet ehessek, vagy egész nap ennem kell, mert itt a rengeteg étel. Érdemes arra összpontosítani, hogy egy egy étkezéskor nem kell többet ennünk azért, mert ünnep van.

 

Ignácz Zsófia

dietetikus

 

A dietetikai tanácsadásról bővebb információt ide kattintva olvashat.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)