A húsvét a locsolkodás mellet sokunk számára a mértéktelen evésről is szól, hiszen előkerülnek a finomabbnál finomabb húsvéti édességek, a sonka, a tojás, melyek jelentősen megterhelik emésztőrendszerünket, ami később néhány plusz kiló formájában bosszulja meg magát. Hogy elkerüljük a jövőbeni kellemetlenségeket, az ünnepek alatt is fontos odafigyelnünk a táplálkozásra. Kovács Norina dietetikus tippjeivel segít formában maradni az ünnepek alatt is.
- Húsvétkor is érdemes naponta 4-5 alkalommal étkeznünk
- A sonkát, a tojást, a majonézes salátákat és süteményeket csak mértékkel fogyasszuk, hiszen magas a zsír és cukor tartalmuk és ezzel könnyen megterheljük az emésztőrendszerünket. Abban az esetben, ha valamilyen emésztőrendszeri betegséggel küzd, fokozottan ügyeljen a mennyiségekre
- Áprilisban már lehet kapni frissen termő retket, spenótot, medvehagymát, újhagymát és spárgát. A hagyományos húsvéti fogások mellé bátran készítsünk zöldségtálakat, salátákat és gyümölcsöket is, fogyasszuk őket bátran.
- Saláták készítéséhez a majonéz helyett használjunk natúr joghurtot, kefirt vagy alacsony zsírtartalmú tejfölt
- A sonka és tojás mellé válaszunk olyan kenyeret vagy zsemlét, mely teljes értékű gabonából készült (ilyen a teljes kiőrlésű kenyér, rozskenyér, graham kenyér)
- Az alkoholfogyasztást is próbáljuk meg visszaszorítani, hiszen a szeszes italok is rengeteg kalóriát tartalmaznak
- Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre (egy nap legalább 5-8 pohár vizet fogyasszunk el)
- Az ünnepi sütemények rosttartalmát növelhetjük zabpehelyliszt vagy zabpehely hozzáadásával, így emésztőrendszerünk könnyebben feldolgozza a bevitt táplálékot. Készíthetünk gyümölcsöt és túrót tartalmazó desszertet, melyek elkészítésével csökkenthetjük a cukor használatát
- Ne feledkezzünk meg a mozgás fontosságáról sem. Egy-egy kiadósabb étkezés után ne a kanapén ülve pihenjük ki a fáradalmakat, hanem mozogjuk kicsit, menjünk ki a szabadba sétálni
Fontos, hogy ne érezzünk bűntudatot egy-egy húsvéti étel elfogyasztása után, csak törekedjünk a megfelelő mennyiségre, ne együk túl magunkat, ügyeljünk a megfelelő vízbevitelre és mozgassuk át a testünket. Próbáljuk meg élvezni a család társaságát, emellett együnk lassan, minden falatot alaposan rágjunk meg, így hamarabb eltelítődünk, és nem fogjuk magunkat túlenni.
Hozzávalók (1 db tojáshoz):
- 1 db tojás
- 10 g quinoa
- 0,5 ek. natúr joghurt
- 1 kisebb szál újhagyma (szárával együtt)
- só, bors
Elkészítés:
A tojást 10-12 perc alatt lobogó vízben keményre főzzük, kihűtjük, majd a héját eltávolítjuk. A quinoát alaposan megmossuk és kétszeres mennyiségű sós vízben puhára pároljuk. A tojássárgáját a megfőtt quinoával, a natúr joghurttal, az apróra vágott újhagymával és a fűszerekkel összedolgozzuk. Az elkészült krémet a tojásfehérje mélyedésébe helyezzük. Fogyasszunk mellé teljes értékű gabonából készült kenyeret és zöldségeket.
Díszítésnek nyugodtan rakhatunk a krémre különböző csírákat (pl. retekcsíra)
Energia-, és tápanyagtartalom (1 darab tojásra vonatkozó):
Energia: 107 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 5 g
Szénhidrát: 6 g
Rost: 1 g
Hozzávalók (8 szelethez):
A kalács tésztájához:
- 150 g finomliszt
- 100 g zabpehelyliszt
- 0,8 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 10 g friss élesztő
- 40 g margarin
- 1 teáskanál méz
- só ízlés szerint
Kenéshez:
- 1 db tojásfehérje
- zabpehely
- 1 mokkáskanál vanília aroma
Elkészítés:
Egy deciliter kézmeleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hozzákeverjük a mézet és megvárjuk míg felfut. A liszteket átszitáljuk egy mélyebb tálba, összekeverjük a sóval, a felfuttatott élesztővel, a tojássárgájával és a megolvasztott vajjal. Alaposan összegyúrjuk, részenként adagoljuk hozzá a 0,8 dl tejet. Kerekre formázzuk a tésztát és meleg helyen 60 percen át kelesztjük.
Amikor duplájára kelt, lisztezett gyúródeszkán vagy nyújtólapon átgyúrjuk és 3 egyforma részre osztjuk. Összefonjuk a kalácsot, és mindkét végét betűrjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben még 30 percig hagyjuk kelni. A tojásfehérjét a vanília aromával elkeverjük, majd megkenjük vele a kalács tetejét. Ezután zabpehellyel megszórjuk és még egyszer lekenjük a tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 - 30 perc alatt aranybarna színűre sütjük.
Lekvárral, friss gyümölcsökkel, vagy gyümölcsös túrókrémmel tálaljuk.
Tippek:
- zabpehely liszt helyett dolgozhatunk más lisztekkel is, például, teljes kiőrlésű liszt, graham liszt
- méz helyett használhatunk a megadott mennyiségnek megfelelő természetes édesítőszert (pl. stevia, nyírfacukor)
- a kalács tetejére szórhatunk zabpehely helyett szezámmagot vagy akár kókuszchipset
Energia-, és tápanyagtartalom (1 szeletre vonatkozó):
Energia: 160 kcal
Fehérje: 5 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 24 g
Rost: 2 g
A receptek elkészítését videóanyag segíti, melyet TikTok oldalunkon tekinthet meg ide kattintva.
A dietetikai tanácsadásról bővebben itt olvashat.