online időpontfoglalás

blog

Idegsebészeti daganatok

Az agyat és az agyat körülvevő területekből is kiindulhatnak a daganatos elváltozások, amik lehetnek jóindulatú és rosszindulatú formák és számtalan szövettípus fordulhat elő. A koponyán belül elhelyezkedő tumoros folyamatokról, tünetekről és vizsgálati módszerekről Dr. Fekete Gábor idegsebész beszél a mostani videónkban.

Az idegsebészet az orvostudomány azon ága, amely az idegrendszer sebészetileg kezelhető betegségeivel foglakozik. Ezek lehetnek veleszületett vagy szerzett idegrendszeri problémák is.

A koponyán belüli tumorok tünetei nagyon hasonlóak a jóindaltú és rosszindulatú elváltozásoknál. A különbség, hogy a  rosszindulatú relatíve gyorsabban nőhet gyorsabban okozhat tüneteket, mint a jóindulatú, ami lassabban nő, sokszor évek évtizedek alatt fejlődik ki, és utóbbiak jelentős méretet el tudnak érni, mert az agynak van ideje kompenzálni. Érintett agyterület funkciózavarával járhat, térfogatnövekedés zárt téren belül nyomásfokozódáshoz vezethethet, így agyvízkeringési zavar is kialakulhat.

Ezek az elváltozások a környezet és a beteg számára is hamar észrevehető változásokat okozhatnak, ilyenek a beszéddel, vagy mozgással kapcsolatos funkciók romlása. Általános és speciális tüneteket is jellemzőek, valamint megkülönböztetünk nyomás fokozódás általi tüneteket.

 

Tünetek:

-végtaggyengülés, bénulás

-érzészavar 

-beszédzavar

-agykéreg irritáció miatt epilepsziás tünetek

-látászavar, látótér szűkület, látóidegre kifejtett nyomás miatt

-szemmozgatás funkció zavarai

-halláscsökkenés

-fülzúgás

-arcidegzsábához hasonló tünetek

-fejfájás

-tudatzavar 

 

A daganatok sebészeti úton való eltávolítás nyílt koponya műtéttel történhet, ezek egyes esetekben szövettani mintavétel előzi meg. Más onkológiai megbetegedésekhez hasonlóan, itt is sugárterápia az egyik kezelési módszer. Minden eseteben körültekintő vizsgáltak szükségesek a műtétek és kezelés megtervezéséhez.

 

Szükséges vizsgálatok:

 

-MR vizsgálat

-CT vizsgálat

 

Ügyfélszolgálat és előjegyzés: +36 42/512 222 Hívását hétköznap 07:00 - 21:00 óra között tudjuk fogadni.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)