online időpontfoglalás

blog

Jó tanácsok fesztiválozóknak: úgy bulizz, hogy másnap ne bánd meg!

BELGYÓGYÁSZATBELGYÓGYÁSZAT 2018.06.25 F Medical Magánklinika

Összegyűjtöttük egészségmegőrző javaslatainkat a fiataloknak a kezdődő fesztiválszezonra.

 

Zene, lazulás, nyár, fesztivál. Véget ért a vizsgaidőszak, túl vagyunk egy kellemetlen tanéven, süt a nap, megkezdődtek a szabadságolások és forr az ember vére. Nincs is szebb dolog, mint egy fesztiválon kitombolni magunkat. Napokon belül kezdődik számos magyar zenei fesztivál, köztük régiónkban a LESZ Feszt. Szól a zene, hideg a sör és kéznél vannak a haverok, na meg ismerkedni is lehet. Azonban ha felelőtlenek vagyunk, a fesztiválszezonnak is megvannak a maga árnyoldalai.

 

Igyunk még egyet, mi bajunk lehet!?! Dobd le a pólót, olyan jól süt a nap. Szerintem, ma sem alszom, egyedül!  - tipikus mondatok, amelyek igen gyakran hangoznak el egy fesztiválon a fiatalok szájából. Többnyire nincs is ezekkel baj, ha az önfeledt szórakozáshoz némi önuralom és óvatosság társul. Most azonban csokorba szedjük azokat a veszélyeket, amelyek a bulik idején leselkednek a fiatalokra. 

 

Balesetek

 

A fesztiválhelyszínek nem feltétlenül arról híresek, hogy netalán díszkőburkolaton, vagy gyalult, egyenes talajon várják a szórakozni vágyókat. Sötétben, főként egy kis iszogatás után az egyenetlen talajon könnyű megbotlani. Egy rossz lépés elegendő ahhoz, hogy valakinek kimenjen a bokája, vagy akár megsérüljön a térde. Zúzódások és törések is előfordulhatnak. Mindenképpen ajánlott kényelmes lapos talpú cipőt választani az ilyen eseményekre. A lányok figyelmébe kell ajánlani, hogy bármilyen izgi és csinos egy magas sarkú, ilyen helyekre biztosan nem való.

 

Törött üvegek, éles tárgyak

 

A fesztiválokon ügyeletet teljesítő orvosok szerint, gyakran okoznak sérüléseket a törött üvegek, a konzerves- vagy sörös dobozok is. Főként akkor, ha ezek felbontásához kést használunk, könnyű megvágni magukat. A grillsütőrács, vagy a meleg edények óvatlan megragadása égési sérüléseket okozhat. Nagyon veszélyes az ételt a sátorban gázsütőn melegíteni, mivel a levegő megtelhet szén-monoxiddal.

 

Ó, Mr. Alcohol és Mrs. Drog!

 

Szomorú, vagy nem szomorú tény, a fesztiválokhoz úgy hozzátartozik az alkohol, mint zord biztonsági őrhöz a kopaszság. A statisztikák szerint, az alkoholfogyasztó fiatalok és az alkoholmérgezések száma drámaian nő az Egész Európai Unióban. Magyarországon az elmúlt 28 évben ötszörösére nőtt az alkoholmérgezéssel kórházba szállított fiatalok száma. A diszkókban, klubokban, és zenei fesztiválokon is megesik, hogy sokan a mértéktelenül fogyasztanak alkoholt. Hiába ijesztgetik egymást a tinik dr. Zacher Gábor fotójával a legnagyobb közösségi oldalon. Sokan fittyet hánynak arra, hogy nem éppen kellemes egy kórházban ébredni, ráadásul a kijózanításnak komoly költségei is lehetnek nem beszélve egy esetleges maradandó egészségkárosodásról.

 

A helyzetet súlyosbítja, hogy a fiatalok egyre korábban kipróbálják a drogokat is. Legyen szó füves cigiről, amfetaminokról, kokainról vagy éppen a rettegett heroinról egyet ki lehet jelenteni, egy egész életre megnyomoríthatja magát az, aki meglehet kíváncsiságból, felvágásból vagy csak vagányságból kipróbálja ezeket a tudatmódosító szereket.   

 

Fertőzések, gyomorrontás

 

Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk, akár egy fesztiválon is. Ezeken ugyanis sokszor hiánycikk a higiénia. Megesik, hogy a fiatalok szeméthegyek mellet töltik az éjszakát. Szétdobált üvegek, zacskók, zsebkendők mindenütt.  A WC-ék, mosdók pedig nem egyszer kétes tisztaságúak. A kézmosásról a szórakozás közepette se feledkezzünk meg, mert nagyon könnyen el lehet kapni számos kellemetlen fertőző betegséget. Hasznos tud lenni az előre bekészített kézfertőtlenítő kendő vagy zselé, melyet könnyen zsebre vághatunk. A melegben az ételek könnyebben megromlanak, ezért ha lehetőség van rá, hűtőszekrényben kell tartani az élelmiszert.

 

Halláskárosodás

 

Annak érdekében, hogy halláskárosodás nélkül megússzák a fesztiválon töltött napokat, ajánlott füldugót is használni. A zene így is élvezhető, mindemellett se maradandó károsodást, se fülzúgást nem okoz. Különösen a gyerekeket fontos védeni a zajkárosodástól!

 

Megfázás, napszúrás, leégés

 

Sokan nem készülnek fel az időjárás változásaira sem. Pedig számítani kell mind a tűző napsütésre, mind az esőre. Éjszaka például megesik, hogy nagyon lehűlhet a levegő. Vigyünk magukkal ezért meleg ruhát, gumicsizmát és esőkabátot is! A napszúrás elkerülése érdekében a legjobb a kalap viselése, és mivel senki nem szeretne a leégett bőre miatt szenvedni, megéri időt szánni a naptej használatára. A folyadékpótlásra legmegfelelőbb az ásványvíz vagy a legtöbb zenei fesztiválon szabadon használható ivókutak vize. A rendszeresen szedett gyógyszereket ne felejtsük otthon! A fejfájás-csillapítók beszerzése is kötelező. A lényeg, hogy ne veszítsétek el a fejeteket! Jótanács, hogy a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek elkerülése érdekében használjatok óvszert!

 

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)