online időpontfoglalás

blog

Kikre kell fokozottan odafigyelni a hőség idején? - Dr. Izsák Erika belgyógyász válaszol

Dr. Izsák Erika klinikánk belgyógyász szakorvosa a szon.hu-nak adott interjúban részletesen ismerteti, hogy kik azok az emberek, akikre az átlagnál nagyobb veszélyt jelent a nyár okozta hőség.

Doktornő elmondta, hogy három kategóriába sorolhatók az emberek:

  • Az első csoportba tartozik az idős korosztály, hiszen náluk már változik a hőszabályozás, a veseműködés, az egészségügyi állapot. Emellett megfigyelhető, hogy csökken a folyadékbevitel, valamint gyengül a fizikai képesség is.
  • Második csoportba a csecsemők tartoznak: itt még fejletlen a hőszabályozás, továbbá kisebb a testtömeg, illetve kevesebb a keringő vérmennyiség, így fokozott figyelmet érdemelnek. Ráadásul esetükben, ha hasmenés áll fenn, jobban ki vannak téve a kiszáradás veszélyének is.
  • Harmadik nagy csoportba a krónikus betegségben szenvedők tartoznak. A nagy hőség miatt a bennük lejátszódó folyamatoknak nagyobb a kockázatuk. A betegségek lefolyása súlyosbodhat, s gyakran tapasztalható az, hogy ezeknél a betegeknél az önellátás képessége is kisebb mértékű, ezáltal nem feltétlen figyelnek a megfelelő mennyiségű folyadék és táplálék bevitelére.

 

 

 

Különös figyelmet érdemlő betegek hőség idején

 

A krónikus betegségek esetében azonban nem csak a cukorbetegség az, amire érdemes odafigyelni hőség idején. Dr. Izsák Erika belgyógyász szerint ugyanis számos olyan alcsoport tartozik ide, amely speciális figyelmet érdemel.

- Nagyon fontos kiemelni még a kardiovaszkuláris betegek csoportját is. Ide értjük a magas vérnyomásban, a koszorúér-betegségben, valamint a szív ingerület vezetési zavarban szenvedőket. A túlzott hőség növeli a szív teljesítményét, értágulás jelenhet meg a felső és alsó végtagokban, továbbá a nagy meleg a csecsemőkhöz hasonlóan a szívbetegeknél is kiszáradást okozhat, s megváltozik a keringés is – figyelmeztetett a szakember. Az orvos a légzőszervi, az alsó légúti betegekre is kitért: esetükben a magas hőmérséklet és a légszennyezés a már meglévő állapotot szintén ronthatja, hiszen ezek a betegek a nagy hőségben sokkal többször vesznek levegőt, amitől légszomj is kialakulhat.

– Akiket még fontos megemlíteni, azok a vesebetegek. Esetükben a fokozott izzadás és a nem megfelelő folyadékbevitel következtében az ion- és vízháztartás felborulhat. Belgyógyászként fontosnak tartom, hogy ekkora hőségben a krónikus betegeket mindig megfelelő életmódtanácsokkal lássuk el, ha pedig lehetőség van rá, valamilyen mértékben az alkalmazott gyógyszerek mennyiségén is érdemes változtatni. Például amikor egy magas vérnyomásos ember vérnyomás csökkentőt szed, a meleg hatására fellépő értágulás miatt lehet csökkenteni a gyógyszer adagolását – fejtette ki a doktornő, s még hozzátette: a túlzott hő miatt a különféle készítmények tárolására is figyelni kell. A legtöbb gyógyszert 25 fokon, esetenként hűtőben érdemes tartani (Forrás: https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2024/06/hoseg-belgyogyasz-folyadekbevitel-nyiregyhaza).

 

Arról, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk hőség idején, korábbi blogbejegyzésünkben olvashat ide kattintva.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)