online időpontfoglalás

blog

Május 17 - A magas vérnyomás világnapja

A világnap célja a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos ismeretek terjesztése, az emberek tájékoztatása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzési lehetőségeiről, tüneteiről, illetve kezelési módjairól.

A hipertónia (magas vérnyomás) a legelterjedtebb szív-érrendszeri megbetegedések közé tartozik, Magyarországon több mint 3 millió embert érint. Sokszor emlegetik „csendes gyilkosként” is, mivel sokáig tünetmentes és a súlyos szövődményei csak évekkel később jelentkeznek.

A magasvérnyomás-betegség leggyakoribb tünetei: fejfájás, szédülés, légzési nehézségek, mellkasi fájdalom, látászavarok.

 

Optimális vérnyomás érték

 

Az optimális vérnyomás értéke általában 120/80 Hgmm körül van, azonban ez egyénenként változó lehet, és számos tényezőtől függ, mint például a kor, a nem, az életmód.

Abban az esetben, ha az otthoni vérnyomásmérővel mért érték rendszeresen 140/90 Hgmm vagy a feletti, mindenképp szükséges szakorvoshoz fordulni, ugyanis a tartósan fennálló magas vérnyomás számos szövődményt okozhat.

 

A magas vérnyomás szövődményei

 

Artériák károsodása

Ha hosszú ideig fennáll a magas vérnyomás, akkor az artériák falában található érfalak számos károsodást szenvedhetnek. Az artériák elmeszesedhetnek és merevvé válhatnak, ami csökkentheti a véráramlást és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Stroke

A magas vérnyomás jelentősen növeli a stroke kialakulásának kockázatát. Az agyvérzés, vagy szélütés tünetei nagyon feltűnőek: erős, hirtelen megjelenő fejgörcs, hányinger, hányás, eszméletvesztés és féloldali bénulás.

Vesebetegségek

A magas vérnyomás károsíthatja a veséket, idővel csökkentheti azok működőképességét és akár veseelégtelenséghez is vezethet.

Látásproblémák

A magas vérnyomás károsíthatja a szemek ereit, ami látásvesztéshez vezethet.

Szellemi leépülés

A hosszú ideig fennálló kezeletlen magas vérnyomás befolyásolhatja a gondolkodást és a koncentrációt, memóriazavarokat okozhat.

 

 

Magas vérnyomás megelőzése

 

A genetikai tényezők mellett néhány kockázati tényező is nagyban növeli a hipertónia kialakulásának esélyét, ilyen például a helytelen életmód, a túlsúly, a dohányzás, illetve a stresszes életvitel.

A hétköznapi életünkben sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát:

  • Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, rostokban és vitaminokban gazdag élelmiszereket
  • Csökkentsük a sóbevitelt és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket
  • Kerüljük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást
  • Rendszeresen mozogjunk
  • Csökkentsük a stresszt: legyünk sokat a természetben, szabadidőnket szenteljük a hobbinknak.

 

Kardiológiai szakrendelésünkről bővebben ide kattintva olvashat.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)