online időpontfoglalás

blog

Március 18. – Az alvás világnapja

EGYÉBEGYÉB 2022.03.18 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Az Alvás Világnapja egy nemzetközi esemény, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára az életminőség szempontjából.

Hazánkban népbetegségnek számít a kialvatlanság, sokan panaszkodnak fáradékonyságra a nap folyamán, kávé nélkül pedig elképzelhetetlen a nap indítása.

Éberségünkért felelős hormon

Nappali éberségünkért a mellékvese által termelt kortizol nevű hormon felel. Az éjszaka elmúltával a hormon termelődése felerősödik és biztosítja a test ébren tartását, stressz esetén fokozza a teljesítőképességet. A nap végén, amikor sötétedni kezd, a termelése csökken, így a test ébersége is enyhül és szervezetünk felkészül az alvásra. Ha túlzott mértékű a kortizol szintünk, a testünk nem képes pihenni. Ilyenkor nem tudunk mélyen aludni, éjszaka többször felkelünk és reggel fáradtan ébredünk. Ennek eredményeként csökken a teljesítőképességünk, ingerlékenyek leszünk, megnövekszik a reakcióidőnk, remegés, hallucináció is előfordulhat. Ha hosszú távon fennáll a kialvatlanság, az gyengülő immunrendszerhez, cukorbetegséghez vagy szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet.

Alvási apnoe

Az alvászavar hátterében alvási apnoe szindróma is állhat. Az alvási apnoe egy olyan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad. Az érintett személy nem emlékszik ezekre a légzéskimaradásokra, általában a mellette alvó személynek tűnik fel a rendellenesség. Tünete a légzéskimaradás mellett a hangos horkolás, a napközbeni álmosság, hirtelen légszomjra való ébredés, reggeli fejfájás, száraz szájjal vagy torokfájással való ébredés.

Intézményünk pulmonológiai szakrendelésén lehetőség van megállapítani, hogy alvási apnoe-ban szenved-e. Kiváló pulmonológus főorvosunk, Dr. Kukuly Allával történő konzultációt követően átadunk egy otthonában alkalmazható, egyszerűen kezelhető eszközt, mely az éjszaka alatt figyeli a légzés folyamatosságát.

Orvosi akupunktúra

Sok esetben az alvászavar kezelése orvosi akupunktúrával is elérhető. Az alvászavar társulhat pszichiátriai és testi betegségekhez is, ezért fontos a mielőbbi, természetes úton való kezelése. A terápia személyre szabottan történik és kúraszerű alkalmazása ajánlott, így a kezelések hatására megszűnik a feszültség, az ingerlékenység és a fáradtság.

Kiváló orvosunk, Dr. Megyeri Boglárka 2013 óta foglalkozik az akupunktúra ősi tudományával, sikeres vizsgát tett Hagyományos Kínai Orvoslásból, majd tudását Kínában tett tanulmányuta során gyarapította tovább.

 

A pihentető alvást elősegíthetjük néhány hétköznapi tevékenység beiktatásával napi rutinunkba:

  • sportoljunk rendszeresen
  • naponta 30 percet töltsünk a friss levegőn
  • étkezzünk rendszeresen és egészségesen
  • mellőzzük az alkoholfogyasztást
  • késő délután mellőzzük a tea, kávé, energiaital fogyasztását
  • lefekvés előtt 2 órával már ne együnk nehéz ételt
  • elalvás előtt relaxáljunk, olvassunk vagy vegyünk egy forró fürdőt
  • az alvás idejére kapcsoljuk ki telefonunkat és a televíziót
  • kövessünk egy napi rutint

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)